Iz medija

FEĐA KLARIĆ: CIPAL SAN O' PORTA

04.05.2016.
Link na članak

Nagrada ‘Otokar’ za životno djelo Hrvatskog novinarskog društva, prvi put u povijesti ove novinarske organizacije, pripala je fotoreporteru Feđi Klariću, kojeg je za ovo priznanje predložio ogranak HND-a “Slobodne Dalmacije”.

Klarić je desetljećima kroničar zbivanja na užem, splitskom i dalmatinskom području, ali i na širem području bivše Jugoslavije, Hrvatske i Europe. Zabilježio je neke od najznačajnijih događaja od druge polovice šezdesetih godina XX. stoljeća do današnjih dana.

Smojina škola

Njegove fotografije u sebi su nosile bitno obilježje žurnalističke informativnosti, a kao dugogodišnji novinarski sudrug Miljenka Smoje, kroz čak četvrt stoljeća, obilježio je i zlatno doba hrvatske i jugoslavenske fotoreportaže, poprativši svojim fotografijama gotovo sve Smojine novinarske priče. Od Smoje, legende hrvatskog novinarstva, Feđa Klarić nije mogao naći boljeg učitelja i mentora.

Pod njegovom paskom stječe osobiti senzibilitet novinskog fotoreportera, posebno odanog životnoj, life-fotografiji, kojoj je vjeran više od 40 godina.

Istaknuo se u svim žanrovima novinske fotografije: politike, kulture, sporta, društvenih zbivanja, a osobito u reportažama koje su kruna novinarstva.

Feđino fotoreportersko oko ni danas ne miruje tako da ga se još uvijek može zateći ne samo na svim važnijim događajima u gradu i drugdje, već i u svakodnevnom životu, neprestano prisutnog svjedoka splitskog i dalmatinskog života, punokrvan i prepun osobitih senzacija koje inspiriraju i provociraju pozornost.

Klarić je u pravom smislu i fotoreporer i novinar, čije fotografije uvijek nose najsvježiju novinsku vijest, i svojim je djelom obilježio drugu polovicu dvadesetog stoljeća, a i kao umirovljenik značajno pridonosi novinarstvu Splita, Dalmacije i Hrvatske.

Od 2004. obnaša dužnost predsjednika Fotokluba Split, uz reizbor 2013. i 2015. godine. Splitski Fotoklub jedina je hrvatska galerija fotografije uvijek otvorenih vrata, s izložbama najeminentnijih hrvatskih i svjetskih fotografa, a za vrijeme Klarićeva vodstva proglašena je zaštićenim kulturnim dobrom.

Feđu je vijest o nagradi zatekla u dalekom australskom Perthu, odakle nam je poručio kako mu je najveća nagrada to što je ona došla na prijedlog mladih novinara iz “Slobodne Dalmacije” u kojoj je on proveo svoj radni vijek i koja mu je, kako naglašava, odredila čitav život. Vječni mladić Feđa napominje kako je on ipak “cipal o’ porta” kojeg ništa, a kamoli nagrada za životno djelo, neće spriječiti da se i dalje bavi poslom kojim se bavi nesmanjenom strašću i sada, mirovini. “Štoviše”, kaže, “sad ću bit još kuražniji i inspiriraniji da tako i nastavim”.

Na to doista ne bismo imali što dodati, osim želje da tako nastavi još dugo.