Iz medija

Erdogan je bijesan: Strani diplomat ga razljutio selfijem na Twitteru

29.03.2016.
Link na članak

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ljut je na jednog stranog diplomata zbog toga što je na suđenju za špijunažu napravio selfie s jednim od dvojice optuženih novinara te ju objavio na svojem Twitter profilu, javlja Reuters.

Erdogana je to razbjesnilo, pa ga je oštro kritizirao. Zapadni je diplomat u petak pružio podršku uredniku Cumhuriyeta Canu Dundaru te njegovom kolegi Erdemu Gulu, koji su optuženi za pokušaj rušenja turske vlade. To im je stavljeno na teret nakon što su objavili snimku na kojoj se, kako tvrde, vidi da su turske obavještajne agencije pomagale u krijumčarenju oružja u Siriju u 2014. godini.

"Generalni konzul jedne zemlje otišao je na suđenje dvojici novinara optuženih za špijunažu kako bi ih podržao. Osim toga on se fotografirao licem uz lice s novinarom i to je objavio.

I on se nije zaustavio na tome, na društvenim medijima govori stvari kao što su "Turska mora odlučiti kakva će biti zemlja", kazao je Erdogan, a prenijela agencija Anadolija. Ime diplomata turski predsjednik nije naveo.

Konzul Leigh Turner jedan je od onih koji su objavili fotografiju s Dundarom na Twitteru prije početka sudske rasprave.

Za obojicu novinara tužiteljstvo je tražilo doživotni zatvor, dok je njihov slučaj doveo do međunarodne osude te velike zabrinutosti za slobodu medija u Turskoj. Dundar i Gul bili su 92 dana u zatvoru, gotovo pola od toga u samici, prije nego što je ustavni sud prošlog mjeseca presudio da je njihov pritvor bio neosnovan.