Iz medija

Dunja Mijatović: Novinari se sve više zastrašuju

29.05.2016.
Link na članak

Predstavnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je da se situacija po pitanju medijskih sloboda na zapadnom Balkanu ubrzano pogoršava i da postoji sve više zastrašivanja novinara.

"Situacija po pitanju medijskih sloboda na zapadnom Balkanu se ubrzano pogoršava. Borimo se protiv istih stvari protiv kojih smo se borili prije 20 godina", navodi se u pismu Dunje Mijatović Skupštini NUNS-a koja se održava u beogradskom Medija centru.

Prema njenim riječima, postoji mnogo pitanja o kojima se stalno govori: od prijetnji i napada, nekažnjavanja, preko uredničke i financijske neovisnosti javnih servisa i regulatornih tela do implementacije medijskih zakona i transparentnosti vlasništva medija i njihovog financiranja.

"Ono što vidimo je da postoji sve više zastrašivanja novinara. Postoje pokušaji da se zaustave kritički glasovi, provokativni glasovi, glasovi koji otkrivaju kriminal, korupciju. Pored toga postoji nedostatak solidarnosti. Mnogi novinari bi mogli učiniti puno više da zaštite dostojanstvo svoje profesije", poručila je Dunja Mijatović.

Ona je navela da se "ovih dana sa problemima i političkim pritiscima suočavaju javni servisi u Srbiji".

"Novinarska udruženja i građani su digli svoj glas, izašli na ulice i brane svoje pravo na slobodu informiranja i postojanja nezavisnih javnih servisa", navodi se u pismu.

Dunja Mijatović je dodala da se novinarstvo nalazi na prekretnici u čitavom svetu i da je vrlo važno ne odustati.

Ona je pozdravila zalaganje NUNS-a za poštovanje medijskih sloboda i jačanje položaja novinara.

"Moja institucija izuzetno cijeni i podržava dugogodišnje napore NUNS-a na jačanju međunovinarske solidarnosti, institucionalne zaštite novinara, te stalnog pozivanja vlasti na poštovanje slobode medija kao temeljnog ljudskog prava i ključne vrijednosti svakog demokratskog društva", navodi se u pismu koje prenosi NUNS.