Iz medija

DRAŽEN HOFFMANN: PRAVO NA SLOBODU GOVORA NE OBUHVAĆA GOVOR MRŽNJE

30.01.2018.
Link na članak

Vlada je najavila da kreće s pripremom zakona kojim bi regulirala govor mržnje i na internetu. Tim smo povodom razgovarali s GONG-ovim istraživačem i stručnjakom za ovo područje Draženom Hoffmannom.

Objavljeno je da će u izradi zakona sudjelovati i GONG i HND, ali navodno je već održano nekoliko sastanaka radne skupine na koje niste bili pozvani. Ili jeste?

U GONG-u nismo bili pozvani niti na jedan sastanak radne skupine, a što dalje vrijeme odmiče, sve je izglednije da je informacija o našem uključivanju u rad radne skupine bila ili medijski spin, ili pak posljedica loše razmjene informacija. Na stranu naša uloga u procesu, javnosti je bilo prilično jasno dano do znanja da je proces izrade novog zakona već krenuo te kako su analitičke aktivnosti na kojima će se njegove odredbe temeljiti već poodmakle – možda će uskoro opća javnost saznati i nešto više o tome.

GONG je glasno ustao protiv ideje da se njemački zakon "prepiše" i primijeni u Hrvatskoj. Zašto? U Hrvatskoj u pravilu "skidamo gaće" pred njemačkim rješenjima. Koje su greške tog "Das Facebooka"?

Opasnost od prepisivanja njemačkog uzora je velika, osobito uzmemo li u obzir činjenicu da on već generira štetne posljedice. Naime, kod donošenja njemačkog zakona barem su u dva segmenta načinjeni odabiri koji pobuđuju sumnju u demokratsku nakanu tog zakona te u njegovu funkcionalnost rješenja koja on donosi. Za početak, njemački se zakon temelji na izuzetno visokim novčanim kaznama kao glavnom sredstvu svoje provedbe. Kad vam nad glavom vise iznosi od više milijuna eura u globama ako ne uklanjate nedopustivi sadržaj u dovoljno kratkom roku, to je izrazito dobra motivacija da ih krenete uklanjati ne samo vrlo ažurno nego i krajnje neselektivno kako biste izbjegli te kazne. U tom procesu će stradati i sadržaji koji trebaju i oni koji ne trebaju.

Intervju pročitajte ovdje.

Autor: Goran Borković