Iz medija

Dosta je bilo! New York Times tuži OpenAI zbog korištenja milijuna članaka: Kradu nam publiku!

30.01.2024.
Link na članak

New York Times tuži OpenAI i Microsoft optužujući ih za korištenje milijuna novinskih članaka bez dopuštenja za pomoć u obuci chatbota za pružanje informacija čitateljima. Times je rekao da je prva velika medijska organizacija u SAD-u koja je tužila OpenAI, tvorca popularne platforme za umjetnu inteligenciju ChatGPT i Microsoft, investitora OpenAI-ja i tvorca AI platforme sada poznate kao Copilot, zbog problema s autorskim pravima povezanih s njezinim djelima, javlja Reuters.

Novinari i ostali tvorci medijskog sadržaja su tužili OpenAI kako bi ograničili skraping — ili automatsko prikupljanje podataka — od strane AI usluga njihovog online sadržaja bez naknade.

Tužba novina, podnesena saveznom sudu na Manhattanu, optužila je OpenAI i Microsoft da pokušavaju “iskoristiti golema ulaganja The Timesa u svoje novinarstvo” koristeći ga za pružanje alternativnih načina za dostavu informacija čitateljima.

“Nema ništa ‘transformativno’ u korištenju sadržaja The Timesa bez plaćanja za stvaranje proizvoda koji zamjenjuju The Times i kradu publiku od njega”, rekli su iz Timesa.

 

Cijeli tekst možete pročitati na nacional.hr.