Iz medija

DORH traži ugovore o prodaji Tiska i Večernjeg lista kao i bilancu Arene

15.05.2015.
Link na članak

Ministarstvo financija najavilo da je zainteresirano za otkup svih nekretnina i zemljišta nekadašnjeg NIŠPRO Vjesnika svojevremeno procijenjenih na 80 milijuna eura
ZAGREB » Tiskara Vjesnik d.d. u prva tri mjeseca ove godine imala je čak 20 posto manje prihode nego u istom razdoblju lani te je ostvarila gubitak od 1,29 milijuna kuna, navedeno je u kvartalnom izvješću o provedbi financijskog restrukturiranja Vjesnika d.d. u predstečajnoj nagodbi. Prema izvješću objavljenom na stranicama Fine, Vjesnik d.d. u prva tri mjeseca ostvario je ukupne prihode od 16,47 milijuna kuna, dok su istovremeno rashodi bili 17,76 milijuna kuna.
    Prihodi od prodaje usluge tiskanja od 14,9 milijuna kuna čine 90 posto ukupnih prihoda tiskare u većinskom državnom vlasništvu s 235 radnika koji polovicu tih prihoda ostvaruju tiskajući izdanja Europapress Holdinga (EPH), medijske kompanije u većinskom vlasništvu zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića.
    U izvješću se navodi i da je ukupna imovina Vjesnika d.d. krajem ožujka iznosila 128 milijuna kuna, što je 47,9 milijuna kuna više nego u istom razdoblju prošle godine. Potraživanja Vjesnika prema Ministarstvu financija iznose 47,91 milijuna kuna.
    Ministarstvo financija najavilo da je zainteresirano za otkup svih nekretnina i zemljišta nekadašnjeg NIŠPRO Vjesnika svojevremeno procijenjenih na 80 milijuna eura. Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu prošlog je mjeseca počeo i proces uknjižavanja vlasništva nad nekretninama i zemljištem te, kako mnogi ističu, najvrednije građevinske parcele u središtu Zagreba.
    Temeljem dogovora suvlasnika, pravo na 60,6 posto vlasništva polažu država i tiskara Vjesnik d.d., Allegheny Financial bivšeg većinskog vlasnika EPH Ninoslava Pavića i partnera polaže pravo na 11,94 posto, 10,84 posto ima Styria preko Večernjeg lista dok Tisak u sklopu Agrokora Ivice Todorića polaže pravo na gotovo 11 posto vlasništva. Na tu zajedničku prijavu predlagatelja nije bilo protivljenja predstavnika Državnog odvjetništva koje je zatražilo kupoprodajne ugovore koji bi otkrili i dosad nepoznate pojedinosti o prodaji Večernjeg lista i Tiska, ali i dokaz o procijenjenoj imovini i zaključnu bilancu za društveno poduzeće Arena, preko kojeg je i Ninoslav Pavić ušao u podjelu imovine bivšeg Vjesnika.
    Ti dokumenti, kako se doznaje, još nisu uvršteni u sudski spis, a ne zna se ni kada će se održati iduće ročište za uknjiženje nad imovinom bivšeg Vjesnika.

Hina