Iz medija

Dogovoreno formiranje manjinske redakcije na HRT-u

10.03.2022.
Link na članak

Na sastanku predstavnika Savjeta za nacionalne manjine i čelnika Hrvatske radiotelevizije dogovoreno je formiranje zajedničke radne grupe koja bi se bavila pitanjima budućeg ugovora HRT-a s Vladom, formiranje manjinske redakcije i vanjsku produkciju manjinskog sadržaja. 

edovoljna zastupljenost programa namenjenih informisanju pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom programu Hrvatske radiotelevizije bila je povod i tema sastanka predstavnika Saveta za nacionalne manjine i Hrvatske radio televizije održanog krajem februara u prostorijama HRT-a, piše portal Srbi.hr.

Delegaciju Saveta za nacionalne manjine predvođenu predsednikom Aleksandrom Tolnauerom, činili su još i članica Saveta i zastupnica srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Dragana Jeckov, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Janković i savetnica u Vladi Danijela Komadina. Ispred Hrvatske radiotelevizije sastanku su prisustvovali generalni direktor Robert Šveb, direktorka Poslovne jedinice Program Marija Nemčić, pomoćnik direktora Renato Kunić, te urednice i voditeljke emisije Prizma Daniela Draštata i Sanja Pleša.

Nedovoljna zastupljenost nacionalnih manjina u programima Hrvatske radiotelevizije dokumentovana je u Izvještaju HRT-a o proizvedenim, suproizvedenim i objavljenim programima namenjenim informisanju pripadnika nacionalnih manjina u 2019. i 2020. godini. Prema podacima iz ovog dokumenta HRT je u 2019. godini objavila 5673 minute i 13 sekundi sadržaja namenjenog pripadnicima manjina odnosno 1.079% od ukupno emitovanog programa. Dok je u 2020. godini objavila je 5494 minute i 14 sekundi sadržaja namenjenog pripadnicima manjina odnosno 1.045% od ukupno emitovanog programa što predstavlja pad zastupljenosti u odnosu na 2019. godinu.

– Iz izveštaja HRT-a koji se redovno nalaze pred Savetom za nacionalne manjine RH, vidljivi su  poražavajući podaci. Tu se naravno, radi o dve emisije koje su posvećene nacionalnim manjinama na HRT-u na ukupno pet kanala koji postoje. Kao pozitivan primer, možda i smernica za postupanje, svakako može poslužiti Radio-televizija Vojvodine, koja je jedan od dva javna servisa u Republici Srbiji. Naime, još je 2010. osnovana manjinska redakcija na hrvatskom jeziku. Na drugom programu Radio-televizije Vojvodine emituje se informativna emisija Dnevnik na hrvatskom jeziku, od ponedeljka do subote u terminu od 17,45 časova. Na RTV-u na hrvatskom jeziku se nedeljom emituje emisija „Izravno“, govori o aktuelnim društvenim i političkim temama, dok se emisija „Svetionik“ u čijem su žarištu teme iz kulture, emituje u terminu 16,30. Ovakve svetle primere zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u medijima pozdravljamo i nastojaćemo da se zalažemo za reciprocitet i kod nas, jer je to važno za relaksiranje međunacionalnih odnosa, važno je za senzibilizovanje javnosti o negativnim posledicama sve učestalijeg govora mržnje u medijima prema Srbima i Romima kao i za smanjenje predrasuda i stereotipa o nama. Ukoliko u tome napravimo bar jedan iskorak, biće to dobar početak integrišućeg medijskog modela – izjavila je saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

Cijeli tekst možete pročitati na portalnovosti.com.