Iz medija

DIREKTOR I NOVINAR GORAN GAZDEK: Ne može se svatko baviti reportažom - kraljicom novinarstva

19.09.2018.
Link na članak

Kao i sve drugo, i novinarstvo je odraz stanja u društvu. Kako društvo moralno tone, tako je i novinarstvo jako daleko od onog što bi trebalo biti. To podrazumijeva da je, prije svega, objektivno. Ne može do kraja biti neovisno. Danas je novinarstvo ovisno i o politici i o oglašivačima.

U četvrtak na više lokacija u Fažani počinje četvrto izdanje Festivala reportaža i reportera "Fra Ma Fu", nazvanog po čuvenom reporteru i velikom putniku Franji Martinu Fuisu, u čijoj su se rodnoj Virovitici održala prva tri festivalska izdanja.

Od četvrtka do nedjelje bogat program donosi niz izložbi, filmskih projekcija, promocija knjiga, a zadnjeg dana na Brijunima i okrugli stol o novinarskoj solidarnosti te 'Bal tridesetih' uz izvođenje songova za koje je tekstove napisao Franjo Fuis. Šime Strikoman će u Fažani snimiti milenijsku fotografiju, a tema će biti Mate Parlov. Radionicu reportaže za 17 polaznika vodit će novinari, urednici i predavači novinarstva Mirko Mlakar i Saša Leković. Festival s više od 150 sudionika organiziraju Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje i Centar za istraživačko novinarstvo, a suorganizatori su Općina Fažana i Hrvatsko novinarsko društvo.

Već je jučer iz Virovitice četvero biciklista krenulo na 450-ak kilometara dug put prema Fažani, a njihov svečani doček bit će na središnjem fažanskom Trgu Sv. Kuzme i Damjana preksutra u 19 sati neposredno prije službenog otvaranja festivala.

- Festival je otvoren za sve, svi su dobrodošli, a svi programi su besplatni, kaže u uvodu razgovora direktor festivala, novinar Goran Gazdek.

S 25-godišnjim profesionalnim iskustvom, Gazdek je bio novinar Glasa Slavonije, glavni urednik Bjelovarskog lista, radio je na Radio Daruvaru, bio je suosnivač i glavni urednik portala Virovitica.net, a posljednjih pet godina je slobodni novinar. Prije šest godina sudski je oslobođen od tužbe za klevetu lokalnih ali i nacionalnih HDZ-ovih moćnika zbog pisanja o spornih 500 tisuća maraka u kupovini oružja. Na portalu Virovitica.net bio je izložen beskrajnim uvredama i prijetnjama nakon što je portal objavio više kritičkih tekstova o problemu nazivanja ulice po ustaškom ministru Mili Budaku, prisiljavanju djelatnika na cijepljenje u komunalnoj tvrtki te kako gradsko groblje ne plaća porez da bi bilo konkurentnije. Čini se da se novinar u manjoj sredini suočava s većim pritiscima od kolega u velikim gradovima.

- Koliko su vaša negativna iskustva s prijetnjama, napadima, povlačenjima po sudu utjecala na premještanje festivala iz Virovitice u Fažanu?

- To je bila poslovna odluka koja nije imala veze s mojim pisanjem. Ne želim da festival bude talac mog novinarskog rada.

- No, znamo da su institucije, posebno u malim sredinama, pod utjecajem politike.

- Naravno da je to otežavajuća okolnost, ali je prilikom osnivanja ovog festivala lokalna zajednica, prije svih Grad Virovitica i Turistička zajednica Virovitice, shvatila da festival može samo donijeti turističku promidžbu Virovitice. Tako smo prošle godine imali više od 250 medijskih objava u kojima se spominje Virovitica. Festival je jako dobar alat za brendiranje grada kao turističke destinacije.

Autor: Zoran Angeleski