Iz medija

Dežulovićev "Jebo vas Vukovar" ne potiče na nasilje i mržnju

24.11.2022.
Link na članak

"Koncentriran sam samo na sljedeći derbi sa Željkom Markić", komentirao je Boris Dežulović odluku DORH-a da odbaci kaznenu prijavu više podnositelja protiv njega zbog teksta "Jebo vas Vukovar", podsjetivši tako da je Željka Markić zbog članka "Glupa ili plavuša" u Novostima podigla cijeli niz tužbi. 

h to. Rutinski. Ja sam to već ostavio iza sebe i koncentriran sam samo na sljedeći derbi sa Željkom Markić".

Tim je riječima kolumnist Novosti Boris Dežulović prokomentirao odluku zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva koje je odbacilo kaznenu prijavu više podnositelja protiv njega zbog teksta "Jebo vas Vukovar", objavljenog na portalu N1 televizije, s obzirom na to da tužitelji nisu utvrdili sumnju da je u svojoj kolumni javno poticao na nasilje i mržnju.

"Kaznena prijava je odbačena jer nema osnovane sumnje da bi osumnjičenik počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju ili neko drugo djelo za koje se progon provodi po službenoj dužnost. Također, nisu utvrđena niti obilježja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira", precizirali su u srijedu iz tužiteljstva, piše agencija Hina.

DORH kaže da su podnositelji kaznene prijave i njihovi punomoćnici obaviješteni o odluci tužiteljstva i da nisu u svojstvu u kojem bi, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, imali pravo na preuzimanje progona.

U zagrebačkom tužiteljstvu ističu kako je odluka donesena u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku i u vremenu potrebnom za razmatranje navoda iz prijave, kao i porukama prakse Europskog suda za ljudska prava u odnosu na članak 10. Europske konvencije o ljudskim pravima o slobodi izražavanja.

Hina dalje piše ovako: „Ne navodeći identitete podnositelja, naveli su kako su od 3. studenoga prošle do 7. travnja ove godine zaprimili podnesak jedne osobe, posebno izvješće PU zagrebačke kao nadopune prijave koju je podnijela jedna osoba i predsjednik jedne stranke, zajedničku kaznenu prijavu nekoliko udruga te dodatnih nekoliko podnesaka predsjednika jedne stranke.

 

Cijeli tekst možete pročitati na portalnovosti.com.