O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 17. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 23. veljače 2017. godine.

Davorin Horak vs Dubravko Wurtzberger

Zahtjev Davorina Horaka za pokretanje postupka protiv Dubravka Wurtzbergera, glavnog urednika portala DalicomNews&Web zbog objavljivanja nepotpisanih tekstova “Prijetnje vibratorom – Goran Gluščić iz Rijeke ponosno: „Ja sam LGBT četnik“, zbog poziva na nasilje, i  „Cvate li LGBT četništvo u Hrvatskoj? Fenomen: Goran Gluščić“, zbog govora mržnje.

http://dalicom.eu/goran-gluscic-iz-rijeke-ponosno-ja-sam-lgbt-cetnik-poziv-na-nasilje/

http://istinomprotivlazi.com/novosti/974-goran-gluscic-iz-rijeke-ponosno-ja-sam-lgbt-cetnik-poziv-na-nasilje

Dubravko Wurtzberger nije član HND-a.

 

Zaključak

Novinarsko vijeće časti oštro upozorava Dubravka Wurtzbergera zbog objavljivanja teksta u kojemu se na grub način vrijeđa dostojanstvo Davorina Hodaka, Gorana Gluščića i Ivane Vukelić. Vijeće napominje da je svoju odluku donijelo samo na temelju teksta „Prijetnje vibratorom - Goran Gluščić iz Rijeke ponosno: Ja sam LGBT četnik“, koji je bio priložen u prijavi, budući da drugi prijavljeni tekst „Cvate li LGBT četništvo u Hrvatskoj? Fenomen: Goran Gluščić“ na portalu dalicom.eu ne postoji ili je uklonjen, a ni isprintana verzija nije dostavljena Vijeću (taj tekst postoji na drugim portalima, ali nigdje nije naznačeno da je preuzet s dalicom.eu).

Obrazloženje: U tekstu „Prijetnje vibratorom - Goran Gluščić iz Rijeke ponosno: Ja sam LGBT četnik“, na temelju nekoliko fotografija koje nepotpisani autor smatra provokacijama usmjerenima protiv hrvatskoga naroda, iznose se paušalne, ali teške optužbe protiv riječkog pisca Gorana Gluščića, izdavača Davorina Horaka i njegove suradnice Ivane Vukelić. Naime, zbog fotografije na kojoj, kako tvrdi autor, Goran Gluščić pozira s podignuta tri prsta, zatim još dvije na kojima je išarana novčanica od deset kuna te seksualna pomagala, Gluščić, Horak i Vukelić proglašeni su „fašistima“, „nametljivima i opasnima“, ljudima koji „uništavaju našu djecu“, „ugrožavaju sigurnost okoline“ i „zlostavljaju narod“. Horak i Vukelić uvučeni su u ovu priču zbog davanja podrške Gluščiću na Facebooku nakon objave teksta „Cvate li LGBT četništvo u Hrvatskoj?“, a autor im na teret stavlja i to što je na njihovim Facebook profilima objavljena zastava „duginih boja“. Goran Gluščić je također proglašen „opasnim za okolinu i javnu sigurnost“ te je optužen za „čin agresije“ zbog navodne prijetnje nasiljem u Facebook komentarima na njegovom profilu, a autor komentara, što se ističe i u tekstu, nije Gluščić.

Koliko god poziranje s tri prsta (mada se Vijeće časti, uvidom u fotografiju, nije uvjerilo da je o tome riječ) nepotpisanom autoru može izgledati kao provokacija, a ostale fotografije mu mogu, citiramo, „izazvati najgore gađenje“, to ni izbliza nije dovoljan argument da se osobe nazivaju fašistima koji uništavaju našu djecu, kao ni za sve ostale uvrede koje su izrečene u ovom tekstu. Novinarsko vijeće časti smatra zato da se radi o grubom kršenju Kodeksa časti hrvatskih novinara.