Iz medija

Ćimić: Žalosno je da Kolinda Grabar-Kitarović kao predsjednica nije upoznata sa Zakonom i Ustavom, a još je tragičnije da je kao političar uvjerena da ne mora podnositi račune javnosti

10.02.2017.
Link na članak

Portalu Index.hr odbijen je uvid u putni nalog od strane Ureda Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović iz kojeg su kazali da je novinar Indexa, Ilko Ćimić svojim čestim upitima o putovanju predsjednice u SAD ove godine „zloupotrijebio institut Prava na pristup informacijama“, izvijestio je jučer Index.hr. 

Novinar portala Index.hr, Ilko Ćimić, osvrnuo se za Fairpress na situaciju s Uredom Predsjednice Republike Hrvatske.

Žalosno je da Kolinda Grabar-Kitarović kao predsjednica nije upoznata sa Zakonom i Ustavom, a još je tragičnije da je kao političar uvjerena da ne mora podnositi račune javnosti koja ju je izabrala i koja je, na kraju krajeva, i plaća. Tu će lekciju, očigledno morati naučiti, putem drugih institucija s obzirom na žalbu Indexa na rješenje Ureda predsjednice, kazao je Ćimić.

Ćimić ističe i kako su u siječnju poslana dva zahtjeva za Prava na pristup informacijama koja su odbijena te tri novinarska upita na koja nikada nisu dobili odgovor.

Ured predsjednice tvrdi kako smo poslali 11 upita jer su zbrajali i upozorenja na istek zakonskog roka na već odaslana pitanja. Pravo na pristup informacijama je temeljno ljudsko pravo koje se štiti Ustavom Republike Hrvatske, Europskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, Konvencijom o pristupu službenim dokumentima  i Zakonom o pravu na pristup informacijama. Iz svega je razvidno kako nisu novinari ti koji zloupotrebljavaju institut Prava na pristup informacijama već predsjednica koja na ovakav način onemogućava rad novinarima, a javnosti zabranjuje da ima uvid u njen rad koji bi trebao biti javan i transparentan.

Upravo zbog navedene situacije, iz Hrvatskog novinarskog društva (HND) pozvali su danas Ured Predsjednice RH da redovito odgovara na pitanja novinara te da odmah odgovori na pitanja novinara portala Index.hr.

„Index.hr pitanja je postavio temeljem Zakona o pristupu informacijama, ali je dobio odbijenicu zbog toga što navodno količina pitanja ometa funkcioniranje Ureda PRH. Obveza je svih institucija čiji se rad financira iz proračuna da odgovaraju na pitanja, ne samo novinarima nego i svakom građaninu koji pitanje postavi u skladu sa Zakonom o pristupu informacijama. Zakon se odnosi na sve i Ured Predsjednice Republike Hrvatske ne može biti izuzetak. Stoga je odluka da se novinarima bilo kojeg medija neće više odgovarati na pitanja zbog „prevelikog broja upita“ neprofesionalna i po novinare i po građane čije je informiranje zadatak medija, ali i opasna po demokratske standarde u zemlji. Najoštrije prosvjedujemo zbog toga što Ured Predsjednice slijedi one koji se upravo u svijetu prema novinarima nedolično ponašaju umjesto da predvodi u poštivanju Ustava i Zakona. Posebno je neodgovorno obrazloženje da Ured Predsjednice nema dovoljno kapaciteta da bi odgovarao na novinarska pitanja što mu je zakonska obveza. I zato je neprihvatljiva tvrdnja da je bilo koji medij “zloupotrijebio institut Prava na pristup informacijama” a da se istovremeno ignorira većina uredno podnesenih zahtjeva“, upozorili su iz HND-a.

Državni vrh je dužan odgovarati novinarima na pitanja postavljena u skladu sa Zakonom o pristupu informacijama. Također, činjenica je da put predsjednice RH nije iskomuniciran najjasnije u javnosti i da je Ured Predsjednice RH bio dužan odraditi taj posao kako treba, a ne dopustiti da javnost ostane zakinuta za pravodobne informacije.

Autorica: Ana Gavranić