Iz medija

Cenzura u Slobodnoj Dalmaciji: Pročitajte zabranjenu kolumnu Damira Pilića u kojoj kritizira HDZ-a

04.10.2015.
Link na članak

TEKST novinara i kolumnista Damira Pilića koji je trebao izaći danas u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije nije objavljen, a jedini razlog tomu, smatra autor teksta, je činjenica što kritički piše o HDZ-u.

TEKST novinara i kolumnista Damira Pilića koji je trebao izaći danas u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije nije objavljen, a jedini razlog tomu, smatra autor teksta, je činjenica što kritički piše o HDZ-u.

"Prije svega, moram reći da sam novinar više od 20 godina i da je ovo prvi put da mi je jedna kolumna zabranjena. Mislim da je u 21. stoljeću i u jednom demokratskom društvu to potpuno neprimjeren i neprihvatljiv postupak. Ne samo što mi je glavni urednik Slobodne Dalmacije Ivo Bonković zabranio objavljivanje kolumne nego nije našao za shodno niti da me obavijesti o tome, što je inače dužan po novinarskim i ljudskim načelima. Stoga mogu samo nagađati o razlozima zabrane", smatra Pilić te dodaje da se kolumna može zabraniti samo ako je potpuno nepismena ili promovira govor mržnje, a to, smatra novinar, ovdje nije slučaj.

"Obzirom da moja kolumna, po mom dubokom uvjerenju, ne ispunjava niti jedan od ta dva uvjeta, pretpostavljam da razlog zabrane leži u predizbornoj kampanji, odnosno želji glavnog urednika da zaštiti HDZ od kritičkih tekstova, što opasno ugrožava profesionalni integritet Slobodne Dalmacije, koja bi trebala ne samo tolerirati, nego i poticati kritičko mišljenje i analize hrvatskog društva", smatra autor.

Autor u kolumni govori o utjecaju HDZ-a na političke stavove hrvatskih maturanata koji, prema anketi koja je objavljena prije nekoliko dana, imaju prilično nazadne stavove i pokazuju slabo poznavanje povijesti pa ih tako tri četvrtine smatra kako NDH nije bila fašistička država.

"Zamislite da u Njemačkoj tri četvrtine mladih drži kako Treći Reich nije bila fašistička država. Uvjeren sam da bi se kompletno njemačko društvo, od kancelarke Angele Merkel do zadnjeg urednika lokalnih novina, mobiliziralo da se uhvati u koštac s tim fenomenom rehabilitacije fašizma. A u Hrvatskoj se zabranjuju tekstovi koji pokušavaju analizirati taj fenomen. I to u novinama koje su u teškim uvjetima Drugog svjetskog rata osnovali dalmatinski i hrvatski antifašisti. Mislim da se časni osnivači Slobodne Dalmacije, koji su se borili i protiv fašističke NDH, zbog ovakvih uredničkih postupaka prevrću u grobovima", smatra Pilić.

Pokušali smo doći do urednika Slobodne Dalmacije kako bismo doznali razlog neobjavljivanja kolumne, no on nam je samo kratko kazao: "Nemam pojma.".

Kolumna se u međuvremenu pojavila na društvenim mrežama...