Iz medija

Cenzura u Glasu Istre: Gregorović: U objavu je poslan cenzuriran Mateov tekst koji je imao ekstenziju Borovečki; Borovečki: Jasno je vidljivo da sam tekst izvještaja s ročišta nije ništa kraći

18.06.2016.
Link na članak

Tvrtka JOJ Media House iz Bratislave službeno je 5. lipnja ove godine preuzela istarski dnevni list Glas Istre, što se može vidjeti prema objavljenom oglasu. Tako je JOJ Media House postala i službeno većinski vlasnik Glasa Istre s  59,047 posto udjela u poduzeću Glas Istre novine, koje izdaje dnevni list Glas Istre, 30 posto u vlasništvu je Novog lista, a preostalih 10,953 posto posjeduje tvrtka u stečaju Glas Istre trgovina. 

Novom većinskom vlasniku Glasa Istre, slovačkom JOJ Media Houseu, predstavnici Sindikata novinara Hrvatske i Radničkog vijeća u Glasu Istre uputili su jučer pismo u kojem su se požalili na cenzuru i zatražili ukidanje iste. Sindikat i Radničko vijeće istaknuli su da promjena većinskog vlasnika Glasa Istre novine d.o.o., izdavača dnevnog lista Glas Istre, „nije promijenila navike cenzora koji pod krinkom uređivanja i dalje cenzuriraju novinske tekstove“.

Primjer koji su naveli je „drastično osakaćeni izvještaj sa suđenja Mirku i Vinki Cetinski”, koji se tiče dijela u kojem je novinar prenio izjave Igora Brajkovića, bivšeg udjelničara, bivšeg glavnog urednika i bivšeg urednika deska Glasa Istre. Brajković je svjedočio o akterima koji su bili uključeni u preuzimanje Glasa Istre d.o.o., tvrtke koja je u stečaju već šest godina, a iz koje je prenesena poslovna djelatnost izdavanja i prodaje novina na dvije tvrtke kćeri.

U pismu koje je upućeno slovačkoj tvtki, istaknuto je da je „cenzor iz novinarskog teksta uklonio najzanimljivije detalje oko preuzimanja tvrtke Glasa Istre d.o.o., pogotovo u djelu gdje se pojašnjava uloga donedavnog većinskog vlasnika Glasa Istre, Novog lista i Zadarskog lista Alberta Faggiana, nekadašnjeg većinskog vlasnika Novog lista Roberta Ježića, nekadašnjeg istarskog župana Ivana Jakovčića i vlasnika Kermas ulaganja Danka Končara“. Nadalje, u pismu su naglasili da je „izbačena Brajkovićeva izjava da je u vrijeme Ježićevih pregovora s Upravom Glasa Istre Faggian dao ponudu 10 posto nižu od dogovorene cijene s Ježićem, kao i da je u prodaju udjela Glasa Istre bio upleten i župan Jakovčić. Izbačen je i čitav pasus u kojem je Brajković iznio što je poduzeo kada su Jakovčić i Faggian blatili njegovo ime pred Končarom. Brajković je na suđenju ispričao kako se Faggian kasnije dočepao Glasa Istre, te da je i Jakovčić uvijek imao aspiraciju dokopati se tog dnevnog lista“.

Također su upozorili na to da iako Faggian više nije vlasnik tog medija, a Jakovčić je postao eurozastupnik i s mjesta župana prešao raditi u tvrtku Danka Končara, njihov utjecaj na uređivačku politiku Glasa Istre i dalje je itekako vidljiv, pogotovo novinarima Glasa Istre. Stoga su podružnica Sindikata novinara Hrvatske i predstavnici Radničkog vijeća u Glasu Istre pozvali  predstavnike Joj Media Housea da razriješe urednike-cenzore koji su postavljeni na te pozicije otkako je Faggian prije šest godina preuzeo Glas Istre. Zatim, zatražili se da se novinari jedinog istarskog dnevnog lista oslobode okova koje im je postavio Faggian otkako je u svibnju 2010. imenovao za glavnog urednika Ranka Borovečkog, koji u tri izjašnjavanja o povjerenju nikad nije dobio podršku
većine novinara koji su pristupili izjašnjavanju. Povodom navedenog, Fairpress je kontaktirao glavnog urednika Glasa Istre, Ranka Borovečkog, koji je pojasnio o čemu se radi, istaknuvši da Glas Istre kontinuirano izvještava s ročišta vezanih za nekoliko slučajeva u kojima se, među ostalima, kao suprostavljene strane pojavljuju obitelj Cetinski i Danko Končar odnosno njegove tvrtke. 

"Tako je i izvještaj s još jednog od takvih ročišta objavljen u našem izdanju od 14. lipnja i taj je izvještaj u normalnom postupku uređivanja s neprihvatljivih 135 redaka radne verzije skraćen na prihvatljivih 87 redaka i objavljen na stranicama Crne kronike. Tog smo istog dana na Crnoj kronici izvijestili o dva vrlo značajna i zanimljivija događaja: da je župnik iz Vizinade pravomoćno oslobođen optužbi za bludne radnje na štetu maloljetnica te o teškoj prometnoj nesreći u samom središtu Pule kojom se prigodom vozačica automobilom zabila gotovo u sama ulazna vrata stambene zgrade. Iako je izvještaj sa spomenutog ročišta plasiran kao treći tekst na lažnoj duplerici, objavljen je bez fotografije, a urednička je oprema smanjena na minimum, ne bi li bio objavljen što veći dio teksta. Jasno je vidljivo da sam tekst izvještaja s ročišta o kojem govorite nije ništa kraći od dvaju glavnih tekstova koje smo toga dana ipak smatrali atraktivnijima i zanimljivijima pa smo ih zbog toga i bolje plasirali, kazao je Borovečki."

Borovečki nam je dostavio i prijelom spomenutih stranica Crne kronike Glasa Istre od 14. lipnja. Radi se o tekstu autora Matea Sardelina, koji je objavljen na 21. stranici, 14. lipnja u Glasu Istre pod naslovom “Brajković: Končar je tražio da mu udjeličari vrate pola novca”, te u Novom listu na 20. stranici pod naslovom“Končar tražio 13,8 mil. posuđenih Cetinskima”. Sardelin do zaključenja članka nije odgovorio na naše upite.

No, predstavnici Sindikata novinara Hrvatske i Radničkog vijeća u Glasu Istre, ostali su pri svojim zaključcima. U razgovoru za Fairpress, Paulo Gregorović, povjerenik za podružnicu Glas Istre Sindikata novinara Hrvatske, na upit smatra li da je cenzorski potez povezan s glavnim urednikom, Gregorović je odgovorio:

"Pretpostavljamo da je to učinio Ranko Borovečki, iako je moguće da je u tome učestvovao i još neki urednik. Naime, Sardelin je pisao izvještaj u wordu dokumentu koji je imao ekstenziju Mateo Sardelin. U objavu je poslan cenzuriran Mateov tekst koji je imao ekstenziju Borovečki. Urednica crne kronike dobila je tekst od deska u kojem je bila ekstenziju Borovečki i takvog poslala u objavu. Novi list je dobio tekst od Sardelina, ali je traženo da se to ne objavi već onaj koji je poslan s ekstenzijom Borovečki."

Sada još samo preostaje čekati reakciju novog vlasnika Glasa Istre, JOJ Media Housea na pismo koje su im uputili predstavnici Sindikata novinara Hrvatske i Radničkog vijeća u Glasu Istre.

 

Autorica: Ana Gavranić