Iz medija

Bujančeva ekipa na Bleiburgu napala novinara Danijela Majića

19.05.2019.
Link na članak

Na novinara njemačkog dnevnika Frankfurter Rundschau fizički su nasrnuli posjetitelji bleiburške komemoracije, i to nakon što ga je Velimir Bujanec pljunuo dva puta

Novinar njemačkog dnevnika Frankfurter Rundschau Danijel Majić fizički je napadnut dok je izvještavao s komemoracije na Bleiburgu. Na Majića su nasrnuli posjetitelji bleiburške komemoracije, i to nakon što ga je desničarski medijski huškač Velimir Bujanec pljunuo dva puta. Novinar hrvatskih korijena, koji je česta meta neuostaške desnice na društvenim mrežama zbog istraživanja njihovih aktivnosti u Njemačkoj, kaže za Novosti da se napad odvijao kod spomenika ustaškim vojnicima.

- Sve je počelo kad me prepoznao Ante Udbinac, čovjek u u Bujančevoj pratnji. Prišao mi je i otpočeo cinični razgovor. Nakon što sam se okrenuo, Bujančeva partnerica me je počela vrijeđati na osobnoj razini. Sam Bujanec nije ništa rekao, ali me je pljunuo dva puta. Potom su me i ostali počeli vrijeđati. Vikali su da sam jugokomunist i slično. Jedan me je udario u nogu, dok me je drugi neuspješno pokušao zahvatiti šakom - prepričava Majić, koji procjenjuje da ga je u tome trenutku okružilo najmanje 12 Bujančevih istomišljenika, a vrlo vjerojatno i više.

- Da nije bilo policije u blizini, vjerojatno bi sve skupa završilo puno gore - kaže Majić, kojeg su policajci uz povike rulje odveli sa strane, i pustili nakon što su shvatili da je novinar i da nije nikoga napao, nego da je napadnut.

Nedugo nakon događaja, na Bujančevom Facebook profilu objavljen je kratki video odvođenja Majića, uz psovanje majke četničke i popratne uvrede posjetitelja, te Bujančev komentar da je riječ o ‘spodobi’ koja je ‘provocirala hodočasnike‘. Ispod toga videa, u komentarima Bujančevih istomišljenika uslijedile su salve prijetnji smrću i premlaćivanjem novinara Majića.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.