Iz medija

Brkić: Radman mora otići, od HRT-a je ponovo napravio TV Zagreb iz vremena vladavine partije

15.02.2016.
Link na članak

Brkić tvrdi i da je glavni ravnatelj HRT-a, kao u »njegova dobra stara vremena« ukinuo njegovoj partiji »neprimjerene« emisije, smijenio sve urednike od tehnike do programa i podijelio otkaze nepodobnim novinarima.

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić ustvrdio je u ponedjeljak da ravnatelj HRT-a Goran Radman mora otići s te funkcije jer je nekompetentan i jer je prekršio zakon dodavši kako su Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa i Upravni sud potvrdili da je u sukobu interesa.

»Kada je vladajući SDP prije gotovo četiri godine predložio Gorana Radmana, posljednjeg predsjednika Saveza socijalističke omladine Jugoslavije i posljednjeg nositelja štafete, za glavnog ravnatelja HRT-a, on je postavljen na tu funkciju unatoč činjenici da za to radno mjesto nije imao nikakve profesionalne kvalitete i uvijek je dolazio politički. Prvi put je to odlučio CK SKJ, a drugi put Josipović pa ga je »preuzeo« Milanović koji ga sada gorljivo brani«, napisao je Brkić na svom facebook profilu.

Podsjetio je i da je to potvrdio i sam Radman kada je članovima saborskog Odbora za medije rekao da se njegov program sastoji u vraćanju HRT-a na standarde TV Zagreba iz vremena vladavine njegove Partije u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća. što je obećao to je i učinio, dodao je.

Brkić tvrdi i da je glavni ravnatelj HRT-a, kao u »njegova dobra stara vremena« ukinuo njegovoj partiji »neprimjerene« emisije, smijenio sve urednike od tehnike do programa i podijelio otkaze nepodobnim novinarima.

Također, kadrovirao je na način da je – ravnajući se valjda po sebi, imenovao nekompetentne osobe za urednike, čak i svoje kumove.

»Uveo je strahovladu na HRT-u koja njegovom zaslugom danas neodoljivo podsjeća na TV Zagreb, baš kao da mu je ravnatelj Veljko Knežević. Razlika je jedino u tome što se (informativni) program »pravi« po ukusu Zorana Milanovića, a ne Stanka Stojčevića. Radman je interese »radničke klase« zamijenio interesima banaka i korporacija, odnosno podredio svom osobnom interesu«, napisao je Brkić.

Glavni tajnik HDZ-a upozorio je i da je u prvoj godini mandata utvrđeno da je, osim što je glavni ravnatelj HRT-a, još i direktor »Nautare« te, član Nadzornog odbora »Hypo Alpe Adria banke« i »Atlantic grupe«.

Stoga je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa utvrdilo kako je u sukobu interesa, što je Radman u ožujku 2013. negirao tvrdnjom da on kao glavni ravnatelj nije državni dužnosnik te ga štiti Zakon o HRT-u koji je »lex specialis« i dio europske javne stečevine. Rekao je, podsjeća Brkić, i da će ukoliko se utvrdi da je u sukobu interesa »apsolutno podnijeti ostavku«.

»Povjerenstvo je utvrdilo, a Upravni sud u srpnju 2015. potvrdio da je Radman u sukobu interesa, ali on ostavku dao nije. Data riječ mu ne znači ništa, a Upravni sud mu je nevažan u odnosu na »sud njegove Partije«. Radman je dopustio »službama« drugih država da instruiraju i upravljaju dijelom zaposlenika i tako uređuju program kroz koji forsiraju političke spinove, podjele u društvu i blate našu zemlju. Javna televizija koju plaćaju svi građani RH trebala bi se prva oduprijeti podjelama u društvu, a ne biti njihov predvodnik. Sve to, Radmanu nije važno jer njegove ljudske i moralne vrijednosti očito mi, obični mali smrtnici ne razumijemo. Najmanje mu je važna data riječ koju je izrekao pred hrvatskom javnosti«, navodi Brkić na facebook stranici.

Da bi Radman trebao otići s mjesta ravnatelja HRT-a u subotu je u Konavlima rekao i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kazavši da smjena Gorana Radmana s čela HRT-a nije čistka u javnoj upravi.

»Nisam zadovoljan tim javnim servisom koji svi mi plaćamo. Ta televizija je u funkciji jedne stranke i u funkciji destrukcije političke suradnje Mosta i HDZ-a. Radman treba otići i ta struktura se mora početi ponašati profesionalno, objektivno, a ne navijački« poručio je Karamarko.

S namjerom smjene Radmana slaže se i predsjednik saborskog kluba Mosta i omiški gradonačelnik Ivan Kovačić, jer također smatra da je u sukobu interesa te da ima niz afera.
Ravnatelj programa Hrvatske radiotelevizije (HRT) Saša Runjić odbacio je u subotu Karamarkove izjave da je HRT u funkciji jedne stranke i u funkciji destrukcije političke suradnje Mosta i HDZ-a. Vodstvo HRT-a, rečeno je u Dnevniku HTV-a, smatra da je svaki neutemeljni napad na Hrvatsku radioteleviziju izravan udar na demokraciju.

Izvor: Novi list