Iz medija

Borba protiv Fake Newsa: David protiv Golijata

29.09.2019.
Link na članak

Poplava dezinformacija, spinova i laži plasiranih radi širenja mržnje, nepovjerenja ili radi zarade koje zajednički nazivamo „fake news“ nije zaobišla ni naše krajeve. No ima medija koji su se tomu hrabro suprotstavili.

Faktograf.hr i Raskrikavanje.rs, dva portala koja se u Hrvatskoj i Srbiji bave lažnim vijestima dijele sličnu misiju, razotkriti i pobiti laži i dezinformacije koje se poput požara šire društvenim mrežama, opskurnim ali i mainstream portalima i medijima – što je u najmanju ruku herkulijanski, ako ne i gotovo nemoguć zadatak. Faktograf je osnovan 2015. godine s ciljem provjeravanja točnosti (fact-checking) izjava političara, da bi se kasnije sve više počeo baviti „lažnim vijestima", kaže nam glavna urednica tog portala Sanja Despot. „Postoje portali i Facebook stranice koje se bave gotovo isključivo širenjem teorija zavjere. Pokazalo se da su upravo teorije zavjere – od očekivanog datuma smaka svijeta, preko opasnosti koje izazivaju cjepiva pa do teorija zavjere koje se odnose na izbjeglice i migrante - najraširenije teme kojima se bavimo. Osim tih tema, koje su uobičajene i u drugim zemljama, kod nas je vrlo zastupljen i revizionizam, odnosno lažne teorije i falsifikati vezani za razdoblje Drugog svjetskog rata", govori nam Despot.

„Prioritet nam je obraditi lažne vijesti koje se brzo šire društvenim mrežama te one koje mogu predstavljati pravu opasnost za širi krug ljudi, poput, na primjer, dezinformacija koje se odnose na zdravlje, kao što su,recimo, dezinformacije o cijepljenju."

Mediji kao propagandna mašinerija vlasti

Raskrikavanje.rs je, pak, krajem 2017. godine pokrenuo KRIK (Mreža za istraživanje kriminala i korupcije), istraživačka redakcija iz Beograda. Taj se portal osim borbom s lažnim vijestima u tekstovima drugih medija s područja Srbije, bavi i istraživanjem financiranja medija, medijskim vlasništvom, povezanošću vlasnika i urednika domaćih medija s krupnim kapitalom i politikom i slično, kaže za DW novinarka Raskrikavanja, Marija Vučić.

„Raskrikavanje je pokrenuto zbog potrebe da se makar u nekoj mjeri 'stane na rep' lažnim vijestima kojih u Srbiji ima mnogo. Problem sa Srbijom je specifičan u odnosu na zemlje regije, jer u plasiranju lažnih veijsti sudjeluju prije svega mainstream mediji - gotovo sva štampa predvođena prorežimskim tabloidima, ali i manje-više sve televizije. To je jedna ozbiljna propagandna mašinerija. U Srbiji je situacija takva da je najveći broj medija, naročito nacionalnog dosega, manje ili više otvoreno uz vlast. Ako baš i ne izmišljaju lažne vijesti u korist vlasti, a protiv, recimo, opozicije, oni svakako prešućuju teme od značaja za javnost koje bi mogle baciti kritičko svjetlo na vladajuću politiku, što je također neka vrsta laganja. Upravo zato se pojavilo Raskrikavanje, da pokušamo uhvatiti makar one najveće manipulacije i da ih prezentiramo publici", kaže nam Vučić.

 

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.