Iz medija

Bivši zastupnik mora platiti 10.000 kn jer je novinarku nazvao \'gospođica glavna urednica\'

16.06.2015.
Link na članak

Predložio je mađarskim medijima u Hrvatskoj "da s vremena na vrijeme podsjete sve one koji se približavaju četrdesetim godinama, a koji se još nisu odlučili za rađanje djece, da im biološki sat neumoljivo kuca".

Suzana Lepan Štefančić
Bivši saborski zastupnik Deneš Šoja dužan je platiti 10.000 kuna odštete jer je novinarku Krisztinu Krijak oslovio s "gospođica glavna urednica" u jednom novinskom tekstu. Učinio je to u više navrata, a nije posustao ni nakon što ga je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorila kako je riječ o seksizmu.

Krisztina Krijak, glavna urednica tjednika Uj Magyar Kepes Ujsag, koji izlazi na mađarskom jeziku u Hrvatskoj, potražila je pravdu na Općinskom sudu u Belom Manastiru. Njegov je istup smatrala uvredom i za sve žene bez djece. Po nepravomoćnoj presudi, Šoja mora platiti i 2.730 kuna sudskih troškova. Šoja je tada, u jesen 2013., još bio saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine, a danas je načelnik Kneževih Vinograda.

Tražila 25.000 kuna

Najprije je Krijak u komentaru u svojim novinama, spominjući Šoju, napisala kako "zastupnik zaboravlja da nemaju svi Mađari u Hrvatskoj sedamdeset godina kao on, i još postoje djeca i roditelji koji bi izabrali školovanje na mađarskom nastavnom jeziku i ne bi slijedili njega kao primjer koji već i prije trideset godina nije upisao svoju djecu u mađarsku školu". Šoja je odgovorio otvorenim pismom u drugim novinama Horvatorszagi Magyar Naplo. Nije spominjao njezino ime, no više je puta naveo "gospođica glavna urednica". Usto, u pismu je predložio mađarskim medijima u Hrvatskoj "da s vremena na vrijeme podsjete sve one koji se približavaju četrdesetim godinama, a koji se još nisu odlučili za rađanje djece, da im biološki sat neumoljivo kuca". Predložio je to, ogradio se, "kao privatna osoba (individualac)".

Krijak je to shvatila kao osobnu, ali i uvredu svim ženama bez djece. Sve je na koncu završilo sudskom tužbom, u kojoj je urednica tražila 25.000 kuna odštete.  - Budući da je saborski zastupnik, njegove riječi imaju znatno veću snagu i odjek od prosječnog građanina – navela je u tužbi. U obrani je Šoja naveo kako ne vidi ništa uvredljivo u riječi "gospođica" jer je u hrvatskom jeziku uvriježeno nazivati tako neudanu ženu. - Svaki bi građanin ove države bio u građanskom deliktu kada bi se koristio izrazom “gospođica” kao seksističkom titulom – odgovorio je na tužbu.

Osuđen je, pak, zbog oslovljavanja s "gospođica", ali ne i radi biološkog sata. Sudsko je vijeće, naime, stava kako taj dio nije upuće izravno Krijak, iako se to može "zaključiti iz konteksta". - Istu treba sagledati u svezi s tekstom tužiteljice, gdje ona tuženiku spočitava njegovu dob od sedamdeset godina – zaključuje sud. Šoja je, pak, tvrdio kako je time "propagirao demogrfasku obnovu kao sveeuropski problem".

Suzana Lepan Štefančić