Iz medija

Bivša predsjednica NO HRT-a: Zbog tužbi s Prisavlja morala sam prodati stan. Tamo kontinuirano vladaju dva čovjeka, a ravnatelj je samo figura

29.12.2018.
Link na članak

Hrvatsko novinarsko društvo izloženo je nezapamćenom cenzorskom i financijskom pritisku od strane vodstva Hrvatske radiotelevizije, upozorili su na tiskovnoj konferenciji u petak čelni ljudi strukovne žurnalističke udruge.

Zbog kritičkih opaski i javnog prokazivanja zloporaba dužnosti i nesposobnosti aktualnog vodstva javne televizije, ravnateljstvo prisavske TV kuće tužilo je i HND kao instituciju i vlastite novinare Sanju Mikleušević Pavić i Hrvoja Zovka kao dužnosnike novinarskog društva, te zbirno od svih potražuju svotu veću od pola milijuna kuna.

Slučaj je presedan i u širim europskim okvirima: institucija financirana sredstvima pretplatnika koja bi trebala istinito informirati javnost i širiti prostore slobode govora novac građana zloupotrebljava kako bi začepila usta i krovnoj novinarskoj organizaciji.

 

– Na Badnjak smo dobili tužbu od 250 tisuća kuna zbog nedavnog priopćenja ogranka HND-a na HRT-u, dan poslije Božića na novih 250 tisuća kuna zbog navodne povrede ugleda i časti HRT-a, a u međuvremenu sam osobno, kao bivši zaposlenik HRT-a u radnom sporu, dobio i dodatnu tužbu zbog navodno nepropisno razdužene opreme – razložio je prisavsku ofenzivu tužbama predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Tumačeći kako se radi o neviđenom ataku na elementarne medijske slobode i represiji uz pomoć novca poreznih obveznika, Zovko je kazao da je o svemu obaviješten hrvatski premijer Andrej Plenković, ali i sve relevantne domaće i europske institucije, sve do Europske komisije.

– Nakon nezakonita otkaza kojem su pribjegli kako bi me eliminirali, novim tužbama mi poručuju i da o svemu što se događa meni i drugim "nepodobnim" kolegama još moram i šutjeti – kazao je Zovko.

Napominjući da ravnatelj HRT-a često gubi tužbe i radne sporove, no da to ne plaća iz svojeg džepa nego iz pretplate građana, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva primijetio je kako HRT još nikad nije tužio vlastite zaposlenike zbog revizionističkih priloga i sramotnih novinarskih ekscesa kojima se doista nanosi šteta ugledu javne televizije, nego samo zbog iznošenja istine.

HND će, obećao je, tražiti da sva suđenja povodom ovih tužbi budu javna, jer "ne mogu oni toliko tužiti koliko mi možemo glasno govoriti i razotkrivati njihove namjere".

Sanja Mikleušević Pavić, predsjednica HND-ova ogranka na HTV-u, primijetila je da njihovu press-konferenciju prate novinari slovenske nacionalne televizije, dok istodobno nema nikoga iz hrvatskoga "javnoga servisa". Tužbe također ocjenjuje demonstracijom sile i novim vidom kažnjavanja nakon njezine marginalizacije i otkaza Hrvoju Zovku.

Paradoksalnost tužbenih zahtjeva po njezinu mišljenju se odražava u činjenici da s Prisavlja optužuju HND da potkopava ugled javne televizije, dok istodobno smatraju kako taj ugled ne potkopava bjegunac od hrvatskog pravosuđa Miroslav Kutle u udarnim TV terminima.

Više pročitajte ovdje.