Iz medija

Apsolutni “teror” na HRT-u: Prijeti li se otkazom Sanji Mikleušević Pavić i Mirni Zidarić te mijenja li se Etički kodeks radi smjene sadašnjeg Etičkog povjerenstva?

27.09.2016.
Link na članak

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je jučer čelništvo HRT-a jer je zaprijetilo otkazima dvjema novinarkama, Sanji Mikleušević Pavić i Mirni Zidarić. Naime, HND je u priopćenju najoštrije osudio odluku v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića da upozorenjem pred otkaz kazni predsjednicu Ogranka HND-a na HTV-u Sanju Mikleušević Pavić, te pokrene postupak za izvanredni otkaz predsjednici Etičkog povjerenstva na HRT-u Mirni Zidarić. Također su osudili i Kovačićevu odluku da do kraja rujna provede izmjene Etičkog kodeksa HRT-a, kako bi, kako tvrde, mogao smijeniti sadašnji sastav Etičkog povjerenstva. 

S HRT-a su navedene navode odbacili, ocijenivši ih kao neutemeljene i netočne.

Obavješćujemo Vas kako radnopravne odnose, kao i dosad, nismo u mogućnosti komentirati jer se radi o obvezama koje proizlaze iz dvostranoga, odnosno za obje strane obveznoga ugovora o radu između radnica i poslodavca. Ovime ujedno odbacujemo neutemeljene i netočne tvrdnje o tome da bilo kojoj od kolegica prijeti izvanredni otkaz, odnosno gubitak radnoga mjesta. Glede Vašega posljednjeg upita obavješćujemo Vas da se prijedlog novoga Etičkoga kodeksa za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije nalazi u postupku savjetovanja s Koordinacijom sindikata u funkciji Radničkoga vijeća u skladu s člankom 150. Zakona o radu. Vodstvo Hrvatske radiotelevizije vjeruje da će se novim Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije ispraviti njegovi određeni nedostaci na koje je upozorilo i Etičko povjerenstvo Hrvatske radiotelevizije. Daljnje podatke i komentare o tomu, dok je postupak u tijeku, ne možemo iznositi, kazali su iz RJ Komunikacije HRT-a.

S obzirom na to da novinari HRT-a ne smiju javno istupati bez dozvole nadređenih, nismo dobili očitovanja o cjelokupnoj situaciji od novinarki Mikleušević Pavić i Zidarić.

HND je podsjetio na to da je Etičko povjerenstvo krajem kolovoza donijelo mišljenje kako Mikleušević Pavić nije kriva za “verbalni delikt” zbog supotpisivanja HND-ova priopćenja od 21. srpnja 2016. u kojem su “iznesene dokumentirane kritike na neprofesionalno ponašanje v.d. vodstva HRT-a”, koje je potvrdila i međunarodna misija u kojoj su bili predstavnici Europske federacije novinara i Europske radiodifuzijske unije.

No, “unatoč takvom mišljenju Etičkog povjerenstva v.d. glavnog ravnatelja HRT-a kaznio je Sanju Mikleušević Pavić zbog ‘niza neistinitih, netočnih, i neprovjerenih informacija’ koje je navodno iznijela supotpisavši, kao predsjednica Ogranka HND-a, priopćenje kojim se HND usprotivio produljenju v.d. mandata Kovačiću na mjestu glavnog ravnatelja HRT-a”, istaknuo je HND. Također smatraju da je time Kovačić zloupotrijebio službeni položaj za odmazdu prema kolegici koja odgovorno vodi ogranak HND-a na HTV-u, te pokušao napraviti pritisak na HND kao neovisnu strukovnu udrugu i zastrašiti sve novinare na HRT-u koji se usude kritizirati neprofesionalne poteze v.d. vodstva. 

Kao što je Fairpress pisao, tzv. „prisavska metla“ aktivirala se vezano za navedeni slučaj još krajem srpnja, kada je Dražen Miočić v.d. ravnatelja programa HRT-a, prijavio zbog spornog priopćenja Sanju Mikleušević Pavić Etičkom povjerenstvu HRT-a, ali je isto povjerenstvo donijelo mišljenje da Mikleušević Pavić nije kriva. Fairpress saznaje da je novinarka početkom rujna dobila upozorenje pred otkaz na što se žalila, no odgovor još nije dobila. Moglo bi se reći da na javnom servisu vlada apsolutni teror nad zaposlenicima koji misle drugačije, te koji se usude kritizirati poteze v.d. vodstva.

Upravo na to sumnja HND, koji je to potvrdio još i činjenicom da je “Kovačić pokrenuo pravno neutemeljen postupak za izvanredni otkaz Mirni Zidarić, što HND vidi kao nastavak pritisaka na Etičko povjerenstvo”.

“Kulminacija je hitno raspisivanje javne rasprave o izmjenama Etičkog kodeksa o čemu nije informirana većina novinara i ostalih zaposlenika koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa  HRT-a, a kojih se te nagle izmjene izravno tiču. Rasprava će trajati do 29. rujna 2016. kako bi doslovno posljednjeg dana produljenog mandata aktualnog v.d. Ravnatelja HRT-a izmjene Etičkog kodeksa mogle biti usvojene, što znači i promjenu članova Etičkog povjerenstva”, istaknuo je HND.

U telefonskom pozivu za Fairpress, predsjednik HND-a, Saša Leković, potvrdio je sve tvrdnje iz priopćenja.

HND stoji iza svega što je napisao u priopćenju jer za sve postoje dokazi. Uprava HRT-a ponaša se neprofesionalno, a kad ih se uhvati u tome, onda lažu, kazao je Leković.

S druge strane, Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) dali su potporu vodstvu HRT-a za promjenu Etičkog kodeksa za novinare i kreativno osoblje HRT-a, za kojega tvrde da je prethodnoj Upravi služio “kao sredstvo za selektivno odstranjivanje politički nepodobnih novinara”. Također su istaknuli kako prolaznom ocjenom ne mogu ocijeniti ni dosadašnje djelovanje Etičkog povjerenstva koje je, kažu, iako tijelo od najveće važnosti za novinarsku struku i civilizirano međuljudsko ophođenje, svoje prosudbe donosilo “površno, birokratski, bez ikakvog stručnog ili teorijskog utemeljenja”.

Naglasili su da daju potporu sadašnjem vodstvu HRT-a za “uklanjanje nedemokratske i necivilizirane ostavštine”, te traže da sastav novog Etičkog povjerenstva odrazi svjetonazorni pluralitet novinara i kreativnog osoblja HRT- a. Smatraju da se “povjerenstvo prečesto vodilo raznim partikularnim interesima, zato što sastav povjerenstva niti približno ne oslikava profesionalno etički i svjetonazorni pluralitet novinara i kreativnog osoblja HRT-a.

Autorica: Ana Gavranić