O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 7. sjednice Novinarskog vijeća časti održane 21. siječnja 2016.

Antonio Repanić vs Slavica Kleva

Antonio Repanić vs Slavica Kleva

 

Zahtjev Antonija Repanića za pokretanje postupka protiv Slavice Kleve, autorice teksta „Slučaj Kokolo: Bakota tvrdi da je zapisnik s rasprave napisan unaprijed – Splićanin opet imao primjedbe na rad Suda“, objavljenoga 20. studenog 2015. godine na web stranicama Novog lista.

Slavica Kleva je članica HND-a.

 

Zaključak

Novinarsko vijeće časti jednoglasno smatra da Slavica Kleva nije prekršila etičke norme novinarskog posla ta tako nije mogla objaviti netočnu informaciju sa sudske rasprave.

 

Obrazloženje: Antonio Repanić u svojoj prijavi protiv Slavice Kleva dovodi u pitanje naslov teksta te tvrdi da ona, izvještavajući sa sudskog ročišta, „već drugi puta nije dala točnu informaciju već sve to radi jako neodgovorno te čitatelj ne može dokučiti što se točno događalo u sudnici“. Posebno joj zamjera što nije napisala da je trećeoptuženi zatražio da se ekran   kompjutora okrene prema njemu da bi vidio što piše na njemu, s obzirom na to da je ustvrdio da je zapisnik napisan unaprijed. U svojem očitovanju Slavica Kleva napisala je da Antonio Repanić nije bio u sudnici pa ne može tvrditi kako je netočno informirala javnost. U svom tekstu  ona navodi da prisutni optuženici pa ni njihovi odvjetnici nisu imali primjedbe na zapisnik s prethodne sjednice, a kako Repanić nije imao zamjerki  na taj dio teksta, zapravo je demantirao sam sebe u tvrdnji o novinarkinom obmanjivanju javnosti. 

 

Protiv ovog zaključka tužitelj Antonijo Repanić je podnio žalbu Središnjem odboru HND-a.