O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 17. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 23. veljače 2017. godine.

Aleksej Gotthardi-Pavlovsky vs Ana Šibenik Tomić, Tatjana Markić

Zahtjev Alekseja Gotthardi-Pavlovskog za pokretanje postupka protiv glavne urednice Vinkovačke televizije Ane Šibenik Tomić i voditeljice emisija Tatjane Markić zbog emisija „Politika i istina – Agresivni ateisti protiv većine naroda – dvostruka mjerila“ od 19. travnja 2016. godine  i emisije „Politika i istina – Lijepa li si“ od 13. lipnja 2016. godine, zbog neadekvatnog reagiranja na diskriminatorski govor ili govor mržnje pojedinih gledatelja, kao i zbog voditeljičina povremenog slaganja s tim govorom.

(„Politika i istina - Agresivni ateisti protiv većine naroda - dvostruka mjerila" https://www.youtube.com/watch?v=gYt_3OO2k-c, emisija "Politika i istina - Lijepa li si",  (https://www.youtube.com/watch?v=dzGq7E9gHx4 )

 

Ana Šibenik Tomić nije članica HND-a.

Tatjana Markić nije članica HND-a.

 

Zaključak

Aleksej Gotthardi Pavlovsky povlači svoju prijavu prve emisije, s obzirom na to da je Vijeće već donijelo mišljenje o njoj.  Što se tiče druge emisije, Novinarsko vijeće časti sa sedam glasova za i uz jedan suzdržani glas upućuje voditeljici Tatjani Markić i urednici Ani Šibenik Tomić oštro upozorenje zbog neprofesionalnog odnosa, nereagiranja na govor mržnje i iskaze diskriminacije te zbog  jednostranog vođenja emisija. Iako se serija emisija pod naslovom „Politika i istina“ prestala emitirati, ista voditeljica nastavlja raditi druge emisije na isti način pa upozorenje urednici i voditeljici vrijedi i dalje. 

 

Obrazloženje: Voditeljica izražava osobni diskriminacijski stav, a povremeno  potiče i  gledatelje na podržavanje takvog stava. U emisiji su izneseni stavovi samo jedne strane, voditeljica otvoreno staje uz nju, a da  se nije  ni pokušalo  razgovarati s bilo kim tko zastupa suprotnu stranu. Komentare gledatelja, bez argumenata i promašene, voditeljica prihvaća bez suzdržavanja. Činjenica da se emisija radi uživo i da je kontaktnog tipa, što voditeljica napominje u obrazloženju, nije opravdanje za to, jer voditelj uvijek može zaustaviti sugovornika i ograditi se od izrečenog mišljenja.

Na samom početku  emisije “Politika i istina - Lijepa li si” voditeljica proziva gledatelje da daju izjave na temu “Kome to smeta pjesma 'Lijepa li si'“, jasno iznoseći svoj stav riječima: “Kome može smetati jedna takva lijepa pjesma?!”, te dodaje: “Kad sam čula o ovoj temi ovo malo moje kose na glavi mi se naježilo.” U nastavku emisije nije reagirala, odnosno odobravala je glavom sljedeće izjave: “Mariju Mažiću želim dug i neuspješan oporavak u ludari...”; “... kad bi mog'o vrat bi mu zavrnio...”; “... smeta neprijateljima Hrvatske, smeta četnicima, smeta SDP-ovcima, mladeži SDP-a i sličnoj gamadi, kao ovi s Gay Pridea i tima, tima smeta. Ne može Hrvatima smetat' ta pjesma. Znači, smeta višku koji je u Hrvatskoj.”; “... za dom spremni!” (više puta).