Aktualno

Aktualno - vijesti

Odbor za Ustav: Sjednice Odbora za medije bile neregularne, mora se sazvati nova

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav zaključio je u petak da su sjednice Odbora za medija na kojima se odlučivalo hoće li Robert šveb biti kandidat za glavnog ravnatelja HRT-a. bile neregularne te da se mora sazvati nova.

15.10.2021.

Ogranak HND-a na HTV-u i SNH: I ova je izborna tragikomedija pokazala zašto vladajućima nije u interesu mijenjati Zakon o HRT-u

Način na koji je proveden farsični natječaj za mjesto glavnog ravnatelja HRT-a pokazuje nužnost hitne izmjene Zakona o HRT-u, za što je vlada Andreja Plenkovića imala dovoljno vremena. Od 2012. godine, kada je Zakon promijenjen, prošlo je devet godina i trenutačno traje drugi mandat HDZ-ove vlade, što jasno govori o tome da se Zakon mogao mijenjati. Ali nije, što je i odgovornost Ministarstava kulture i medija na čelu s ministricom Obuljen Koržinek kao nadležnim za HRT.

14.10.2021.

Burno u Saboru: Usred rasprave o HRT-u oporbenjaci ustali i stali za govornicu

U Hrvatskom saboru za trajanja rasprava o izboru za glavnog ravnatelja HRT oporbeni zastupnici u jednom su trenutku ustali iz saborskih kluba, došli do mjesta gdje sjedi predsjedavajući i zauzeli pozicije.

14.10.2021.

Sabor: Predstavnici oporbe napustili su sjednicu u znak protesta zbog prijedloga da Robert Šveb bude glavni ravnatelj HRT-a

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u utorak je na prijedlog HDZ-a predložio Roberta šveba za glavnog ravnatelja HRT-a i prijedlog njegova imenovanja uputio Saboru, koji o tome treba odlučiti većinom glasova na plenarnoj sjednici.

12.10.2021.

Natječaj za dodjelu nagrade "Marko Polo- slavni putopisac" za 2021. godinu

Hrvatska udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu u suradnji sa Zborom turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva raspisuje natječaj za nagrade „Marko Polo- slavni putopisac“ za 2021. godinu.

11.10.2021.

HND i SNH premijeru: Vlada treba osigurati kvalitetno medijsko zakonodavstvo

Nakon Godišnje skupštine Europske federacije novinara (EFJ), koja je protekli vikend održana u Zagrebu, u subotu je predsjednika EFJ-a Mogensa Blichera Bjerregårda, glavnog tajnika Ricarda Gutiérreza, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoja Zovka i predsjednicu Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maju Sever na sastanak pozvao predsjednik Vlade Andrej Plenković. Uz premijera su na sastanku bili ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić i glasnogovornik Vlade Marko Milić. 

 

10.10.2021.

Podrška bjeloruskim novinarima i borba protiv SLAPP-tužbi glavni su zaključci skupštine EFJ-a

Upravni odbor Europske federacije novinara (EFJ) lobirat će kod hrvatskih vlasti kako bi došlo do izmjena Kaznenog zakona koji se konkretno odnose na dekriminalizaciju odredaba o povredi časti i ugleda da bi se smanjio pritisak na medije i novinare, stoji između ostalog u amandmanu koji je predložilo Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u zaključku o SLAPP-tužbama Godišnje skupštine EFJ-a, koja je danas završila s radom u Novinarskom domu u Zagrebu.

U amandmanu HND podsjeća kako je velik broj SLAPP-tužbi ozbiljan problem i brojke od 924 aktivne tužbe protiv novinara i medije u traženom iznosu od 10,5 milijuna eura izazivaju zabrinutost te je kao drastičan primjer istaknut nedavni slučaj u kojem je Općinski sud u Zagrebu izrekao privremenu mjeru sudske zabrane objavljivanja tekstova portalu H-alter.

 

09.10.2021.

Nužno je zajedničko djelovanje vlada i profesionalnih novinarskih udruženja na podizanju standarda u novinarstvu

Predstavnici Europske federacije novinara na današnjem sastanku s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem naglasili su potrebu unaprjeđenja nacionalnih i europskih zakonodavnih okvira i praksi kako bi se poticalo profesionalno novinarstvo i omogućilo novinarima da rade slobodno bez pritisaka, priopćili su iz Vladina ureda. 

09.10.2021.

Neovisno novinarstvo je na udaru nedemokratskih režima i oligarha

U Mađarskoj, gdje je na vlasti neliberalna demokracija koja je svojevrsna diktatura, sloboda medija shvaća se tako da, eto, nemamo ubijenih i zatvorenih novinara, kazao je László Lengyel, čelnik Sindikata novinara Mađarske, na okruglom stolu "Novinarska i novinska publika u vremenima polarizacije: lekcije iz projekta The Illiberal Turn", koji je održan posljednjeg dana Godišnje skupštine Europske federacije novinara (EFJ) u Zagrebu.

 

09.10.2021.

Prvi dan skupštine Europske federacije novinara u znaku kolega koji su dobili Nobelovu nagradu za mir

Foto: Nikola šolić

Danas je dobar dana za novinarstvo jer naše kolega Maria Resa i Dmitri Muratov dobili su Nobelovu nagradu za mir i to je naveći poklon našoj godišnjoj skupštini ovdje u Zagrebu, kazao je predsjednik Europske federacije Novinara (EFJ) Mogens Blicher Bjerregård na početku rada skupština EFJ-a, koja se održava u Novinarskom domu pod sloganom "Bolja zaštita novinara" i koja je okupila stotinjak uglednih novinara, predsjednika novinarskih organizacija i sindikata iz cijele Europe te brojne ugledne goste. 

08.10.2021.