Aktualno

Aktualno - vijesti

Preminuo ilustrator Novosti Alem Ćurin

Jutros je u Splitu u 68. godini iznenada preminuo Alem Ćurin, dugogodišnji ilustrator tjednika Novosti. Ćurin je bio i slikar i strip-crtač i grafički dizajner i pisac. Bio je, kako je rekao jednom prilikom Boris Dežulović, i njegov kolega kolumnist jer su Ćurinove ilustracije uvijek donosile puno više od onih uobičajenih na koje su navikli čitatelji novina.

15.12.2020.

HND kao Josef K.: Trgovački sud u Zagrebu već 15 mjeseci ne donosi odluku o deložaciji iz prostora HND-a

Prošlo je više od 15 mjeseci otkako je Hrvatsko novinarsko društvo Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijelo tužbu radi iseljenja tvrtke Čajić d.o.o. iz prostora ugostiteljskog objekta u vlasništvu HND-a, u prizemlju Novinarskog doma u Zagrebu, kojemu je ugovor o zakupu istekao 31. prosinca 2019. Pritom bivši zakupac ne plaća najam od svibnja 2019. godine, ali bez ikakvih problema sve to vrijeme drži prostor u posjedu i, štoviše, u njemu obavlja ugostiteljsku djelatnost. Na ime duga i neovlaštenoga korištenja prostora navedena je tvrtka HND-u pričinila materijalnu štetu veću od 300.000 kuna.

14.12.2020.

RSF: Progon novinara pojačao se u pandemiji

Broj novinara koji su nezakonito pritvarani diljem svijeta zadržao se u 2020. na "povijesno visokoj" razini od gotovo četiristo, a zdravstvenu krizu prate sve brojnija kršenja medijskih sloboda, navodi se u godišnjem izvješću Reportera bez granica (RSF) objavljenom u ponedjeljak.

14.12.2020.

Europske novinske agencije pozivaju Janšu da obnovi financiranje STA

Europsko udruženje novinskih agencija (EANA) je otvorenim pismom pozvalo slovenskog premijera Janeza Janšu da odustane od „neopravdane“ odluke o prekidu financiranja slovenske državne novinske agencije STA.

14.12.2020.

RADIONICA „Digitalna i medijska pismenost – za slobodu izražavanja, protiv govora mržnje“

Kuća ljudskih prava Zagreb poziva na radionicu iz područja medijske i digitalne pismenosti. - Ako želiš naučiti više o medijskoj i digitalnoj pismenosti, razumjeti slobodu izražavanja i kako reagirati na govor mržnje i s nama o tome razgovarati, pridruži nam se u subotu, 19. prosinca na Zoomu, stoji u pozivu Kuće ljudskih prava.

13.12.2020.

Iran pogubio disidentskog novinara Ruholaha Zama

Iranski disidentski novinar Ruholah Zam, koji je osuđen za poticanje nereda 2017. za vrijeme antivladinih prosvjeda, pogubljen je u subotu, objavila je iranska državna televizija. Iranski vrhovni sud u utorak je potvrdio smrtnu kaznu Zamu koji je uhićen 2019. nakon više od godinu dana u egzilu. Njegov Amadnews pratilo je više od milijun ljudi.

12.12.2020.

HND: Natječaj za najbolje novinarske radove u 2020. godini

Hrvatsko novinarsko društvo raspisalo je natječaj za najbolje novinarske radove objavljene u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine. 

11.12.2020.

SNH i HND održali prosvjednu akciju #imašpravona

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo na Međunarodni dan ljudskih prava u četvrtak su akcijom #imašpravona upozorili na degradaciju novinarstva ističući 72 problema – od nedostatka medijske strategije, napada, prijetnji i tužbi protiv novinara do prekarnih uvjeta rada.

10.12.2020.

Prijedlog novog zakona: Poslodavcu isključiva prava iskorištavanja autorskog djela

Prijedlog novoga Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima predmnijeva da je poslodavac stekao isključiva autorska imovinska prava iskorištavanja autorskog djela bez prostornog i vremenskog ograničenja, istaknuto je u četvrtak na online radionici Hrvatske gospodarske komore (HGK).

10.12.2020.

Međunarodne organizacije osudile kampanju blaćenja novinarke Anje Kožul i traže njenu zaštitu

Osuđujemo kampanju klevetanja hrvatske novinarke Anje Kožul i zahtijevamo njezinu zaštitu, navode  članice platforme Brzi odgovor za slobodu medija (MFRR): Europska federacija novinara (EFJ), Međunarodni institut za tisak (IPI) i Europski centar za slobodu tiska i medija (ECPMF), u zajedničkom priopćenju objavljenom na stranicama EFJ-a.

09.12.2020.