Aktualno

Aktualno - vijesti

Skandalozna presuda suda u Šibeniku protiv novinarke Davorke Blažević

Sud u Šibeniku usvojio je tužbu sutkinje Vrhovnog suda Senke Klarić Baranović kojom novinarka Davorka Blažević mora tužiteljici isplatiti 75 tisuća kuna plus troškove postupka na ime  famozne odredbe „povrede časti i ugleda“. Tako se još jednom sramotnom sudskom presudom udar na novinarsku profesiju nastavlja i Hrvatska postaje problem broj jedan u Europskoj uniji kada su u pitanju novinarske i medijske slobode.  

04.11.2021.

HRT povukao tužbu protiv HND-a i Sanje Mikleušević Pavić

Hrvatska radiotelevizija povukla je tužbu koju je 24. prosinca 2018. podigla protiv HND-a i svoje novinarke te predsjednice ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić. 

03.11.2021.

Sabor: Raspisan natječaj za tri člana NO HRT-a

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije objavio je u srijedu natječaj za izbor tri člana Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije (HRT), a postupak izbora pokreće se zbog isteka mandata tri sadašnja člana Nadzornog odbora.

03.11.2021.

Novinarska udruga pokrenula donatorsku kampanju za slovensku novinsku agenciju

Slovensko novinarsko društvo (DNS) pokrenulo je novu donatorsku kampanju za pomoć nacionalnoj novinskoj agenciji STA kojoj vlada već deset mjeseci uskraćuje zakonski određeni novac sredstva, dovevši je na rub nelikvidnosti.

02.11.2021.

HND: Odana počast prvom predsjedniku HND-a i svim preminulim članovima

Povodom dana Svih svetih, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i glavna tajnica HND-a Ema Tarabochia u ime HND-a položili su cvijeće i upalili svijeće na grobu Milana Grlovića, prvog predsjednika i jednog od osnivača HND-a. 

01.11.2021.

VEM raspisao natječaj za dodjelu 34 milijuna kuna medijima u 2022.

Vijeće za elektroničke medije (VEM) raspisalo je tri javna natječaja za raspodjelu 34 milijuna kuna iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija - televizije, radija i elektroničkih publikacija za iduću godinu.

28.10.2021.

INSTITUCIONALIZIRANI CINIZAM: RADNOM SKUPINOM „PROTIV“, SABORSKOM VEĆINOM „ZA“ TUŽBE PROTIV MEDIJA

Zašto HDZ-ova većina – većina premijera Plenkovića i ministrice Obuljen Koržinek, koji se predstavljaju protivnicima SLAPP tužbi protiv novinara - 20. listopada u Saboru nije “uspostavila inicijativu radi unaprjeđenja položaja novinara suočenih sa SLAPP tužbama”, pa poduprla SDP-ov prijedlog i zatražila od Roberta Šveba ono što bi bilo najprirodnije na svijetu: da povuče tužbe protiv vlastitih novinara? - piše Boris Pavelić za forum.tm.

 

 

27.10.2021.

HDZ-ova većina odbila prijedlog da HRT odbaci Bačićeve tužbe protiv novinara

KLUB zastupnika SDP-a danas je u saboru nakon izbora novog šefa HRT-a Roberta Šveba uputio prijedlog da se odbace tužbe protiv novinara HRT-a koje je zbog navodnog narušavanja ugleda podnio bivši šef nacionalne televizije Kazimir Bačić. HDZ-ova većina prijedlog je odbila. Nakon glasanja ukupno 126 zastupnika za odbacivanje tužbi protiv novinara HRT-a bio je 51 zastupnik, troje je ostalo suzdržano, a protiv je glasalo njih 72.

21.10.2021.

Oporba nije uspjela, Šveb je novi glavni ravnatelj HRT-a

Robert Šveb novi je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT), odlučio je u srijedu Hrvatski sabor glasovima većine, oporbeni Most nije želio sudjelovati u glasovanju, pa je napustio Sabornicu.  Od 132 zastupnika, za Švebovo imenovanje glasovalo ih je 77, dok ih je 55 bilo protiv.

20.10.2021.

Sumrak novinarstva i demokracije na HRT-u

HRT je danas u sumraku novinarstva i demokracije, ovim izborom će postati totalni, crni mrak, istaknuo je Krešo  Beljak (HSS) u saborskoj raspravi o imenovanju Roberta Šveba za ravnatelja HRT-a. Beljak je predsjednici Odbora za medije Nataliji Martinčević poručio da je  "kao Pedro koji treba visjeti zbog odluke".  

19.10.2021.