Aktualno

Aktualno - vijesti

Mediji i mentalno zdravlje: Trivijalizacija dovodi do click-baitova na uznemirujuće sadržaje

U tranziciji klasičnih medija u društvene mreže sve je veća opasnost od senzacionalizma, trivijalizacije i click-baitova na sadržaje koji nas uznemiravaju, istaknuto je u četvrtak na okruglom stolu Mediji i mentalno zdravlje.

10.10.2019.

Sportske novosti su povijest hrvatskog sporta

Sportske novosti, jedini sportski dnevnik u Hrvatskoj s tradicijom izlaženja duljom od 70 godina, danas su izdale svoj jubilarni dvadeset tisućiti broj. Sportske novosti izlazile su prvo kao Ilustrirane fiskulturne novine, čiji je prvi broj izašao 9. kolovoza 1945. godine, a već krajem te godine izlaze pod nazivom Narodni sport.  Početkom 1962. godine list ulazi u sastav kuće Vjesnik i mijenja naziv u Sportske novosti. 

 

 

10.10.2019.

U Srbiji registrirano 2.357 raznih medija

Srbija ima 2.357 registriranih medija, što je previse za medijsko tržište, a pojverenje u medije opada, izjavio je predstavnik Ipsos Strategic Marketing Srđan Bogosavljević na skupu "Prava mjera medija 2.0". On je istaknuo da, osim medija na internet platformama, raste i broj tiskanih medija, kojih je sada devetsto jedanaest.

10.10.2019.

Ogranak HND-a na HTV-u: Tko zapravo uređuje HRT?

Nakon propusta Hrvatske televizije, koja je u podnevnom Dnevniku 6. listopada 2019. izvještaj o izborima na Kosovu najavila slikom zastave Republike Srbije (na videozidu iza voditeljice), isti dan u Vijestima na Prvom programu HTV-a objavljena je isprika. U toj javnoj isprici, međutim, nadležni su, umjesto da preuzmu svoj dio odgovornosti, sav teret propusta nedopustivo prebacili isključivo na odjel Grafike Informativnog medijskog servisa HTV-a. Nažalost, skandalu ovdje nije bio kraj. 

08.10.2019.

Novosti & Labrović – izložba povodom 20 godina izlaženja tjednika Novosti

Izložba "Novosti 20/20" donosi 20 foto-priča o životu Srba u Hrvatskoj koje su proteklih godina ispisali novinari Novosti. Na dan otvaranja, u petak 11. listopada, pred zagrebačkim HNK održat će se nagradni kviz Siniše Labrovića.

07.10.2019.

Okrugli stol Mediji i mentalno zdravlje

Zagrebačko psihološko društvo i Hrvatsko novinarsko društvo organizioraju okrugli stol Mediji i mentalno zdravlje, na kojem će se raspravljati o tome kako se odvija proces konzumacije vijesti, zbog čega čitamo clickbait-naslove koji nas uznemiravaju, ali i zašto vijesti prikazujemo na taj način.  

 

 

07.10.2019.

HND najoštrije osudio prijave protiv žrtve, novinara i urednice Provjerenog

HND je najoštrije osudio kaznenu prijavu protiv žrtve silovanja te novinara i urednice emisije "Provjereno" koju je zbog odavanja tajne, odnosno poticanja na to nedjelo podnio Krešimir Krsnik, odvjetnik Damira Škare osumnjičenog za silovanje bivše suradnice.

03.10.2019.

Nagrada za mlade fotoreportere nazvana po Hrvoju Polanu

Udruženje Grain i magazin Grain ustanovili su posebno priznanje – fotografsku nagradu „Hrvoje Polan“, posvećenu mladim autorima s prostora bivše Jugoslavije koji u svom radu iskazuju kvalitetu, odvažnost i visoku profesionalnost, poštujući moralne i etičke kodekse dokumentarne i news fotografije, piše Forum.tm.

03.10.2019.

HND i SNH na HRT-u: Osuđujemo verbalni napad Milana Bandića na novinara Radio Sljemena i slušateljice

Osuđujemo napad gradonačelnika Zagreba Milana Bandića na voditelja emisije Zagrebi po Zagrebu Radio Sljemena Ivana Hlupića i riječi upućene slušateljicama.

03.10.2019.

Facebooku se može narediti da ukloni klevetničke sadržaje bilo gdje u svijetu

Društvenim mrežama poput Facebooka može se narediti da se oštrije postave prema uklanjanju klevetničkih sadržaja, odlučio je u četvrtak najviši sud EU-a u slučaju jedne austrijske političarke.

03.10.2019.