Aktualno

Aktualno - vijesti

"Vlast guši civlino društvo kao i 90-ih"

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo organizirao je tribinu o stanju civilnoga društva u Hrvatskoj na kojoj su sudionici rekli da su zabrinuti zbog, kako ocjenjuju, pritisaka vlasti koji ih podsjećaju na 90-te godine, i na suzbijanje djelovanja civilnog društva.

13.05.2016.

Prvo ročište u sporu Krišto protiv novinara Gazdeka ujedno i zadnje; presuda 8. lipnja

Parnica u kojoj pred Općinskim sudom u Virovitici novinara Gorana Gazdeka tuži zbog objavljene točne informacije Ante Krišto, nekadašnji šef ratnog Kriznog štaba i tadašnji predsjednik Skupštine općine Virovitica, imala je danas prvo ročište koje je odlukom suda bilo i zadnje.

12.05.2016.

Vanjska produkcija na HRT-u: Radman ugovorio serije s Kuljišom i Malićem, stopirano 10 drugih ugovora

Bivše vodstvo HRT-a je samo dvadesetak dana prije smjene bivšeg glavnog ravnatelja Gorana Radmana potpisalo ugovore s vanjskim producentima o nabavi serija "Balkanska kuhinja" i "Hrvatski premijeri" autora Denisa Kuljiša i Gordana Malića, iako je istovremeno bilo zaustavljeno deset ugovora s drugim producentima o nabavi programa vrijednog više milijuna milijuna kuna.

12.05.2016.

Jozić: raskid suradnje sa zamjenicom glavne urednice Ivković Novokmet isključivo je poslovna odluka

Raskid suradnje sa zamjenicom glavne urednice Orianom Ivković Novokmet isključivo je poslovna odluka koja samo i jedino ima veze s reorganizacijom tportala, tvrdi glavna urednica tportala Danijela Jozić u priopćenju povodom medijskih napisa o cenzuri na tportalu. Jozić također tvrdi da je odluka o ukidanju radnog mjesta zamjenice glavnog urednika, na kojem je bila Novokmet, a na koje je trebala doći dosadašnja glavna urednica Đurđica Klancir, donesena krajem travnja tako da objava članka "što spaja mađarsku nuklearku i HDZ-ovu rusku vezu?" ne može imati nikakve veze s otkazivanjem ugovora o radu.

11.05.2016.

„Panama Papers“ na konferenciji „Dataharvest“

„Panama Papers“ će biti jedna od glavnih tema konferencije „Dataharvest“ koja će se od 3. do 5. lipnja održati u Belgiji. Druga primamljiva tema je Heidi Blake, iz BuzzFeeda iz Velike Britanije, koja će govoriti o istraživanju namještanja teniskih utakmica pod nazivom „Teniski reket“.

11.05.2016.

Mediji ne smiju biti sredstvo ostvarivanja ničijih poslovnih i političkih interesa na štetu novinarstva, a novinari ne smiju biti kažnjavani zbog toga što kvalitetno rade svoj posao

Hrvatsko novinarsko društvo zabrinuto je zbog najave navodno poslovno uvjetovanog otkaza novinarki Tportala.hr Oriani Ivković Novokmet uz obrazloženje kako se ukida njeno radno mjesto i više nije potrebna redakciji.

10.05.2016.

Ustavni sud prihvatio tužbu GONG-a: Vlada mora otkriti tko je bio na sastanku o Ini u Banskim dvorima 4. kolovoza 2007.

Ustavni sud prihvatio je ustavnu tužbu GONG-a i odlučio da Vlada RH mora javnosti dati na uvid informacije o identitetu osoba koje dolaze na sastanke u Banske dvore. Identiteti osoba koje dolaze na sastanke u Vladu RH, kod najviših državnih dužnosnika, predstavljaju informaciju od javnog interesa, odlučio je Ustavni sud temeljem tužbe koju je podnio GONG.

10.05.2016.

Novinara Gazdeka ponovo tužili sudu zbog iste vijesti, iako su već jednom izgubili parnicu

Saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić i bivši predsjednik virovitičke općine i ratnog Kriznog štaba Ante Krišto ponovo tuže novinara Gorana Gazdeka zbog objave točne vijesti iz 2011. godine, ali ovaj puta ne za klevetu nego za duševne boli.

10.05.2016.

Propalo mirenje Karamarka i Manolića

Mirenje prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i Josipa Manolića pred Hrvatskom udrugom za mirenje nije uspjelo pa će se na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu nastaviti suđenje na temelju Karamarkove tužbe za klevetu protiv Manolića koji ga je u prošlogodišnjem intervjuu za tjednik Nacional optužio da je bio suradnik Udbe.

10.05.2016.

HDNP: Nezavisna produkcija tijekom Radmanova mandata oštećena za 360 milijuna kuna

Predstavnici Hrvatskog društva nezavisnih producenata i udruge "Pretplatnik" oštro su prozvali vodstvo HRT-a da je u dosadašnjoj praksi iskrivljavalo podatke o nabavi programa od neovisnih proizvođača te naglasili da u nabavi tog programa HRT značajno zaostaje za europskom praksom.

09.05.2016.