Aktualno

Aktualno - vijesti

Balkan prednjači u pravu na pristup informacijama

Srbija, Slovenija, Albanija i Hrvatska nalaze se među prvih deset zemalja svijeta po kvaliteti pravnog okvira koji uređuje pravo na pristup informacijama, stoji u izvještaju kanadskog Centra za zakon i demokraciju. Na listi komparativnog pregleda pravnog okvira pristupa informacijama u 95 zemalja svijeta Hrvatska se nalazi na šestom mjestu, dok se na začelju ljestvice nalaze Austrija i Njemačka.

25.01.2017.

Večernji list izgubio spor s Nadom Gačešić-Livaković

Općinski građanski sud u Zagrebu nepravomoćno je presudio da Večernji list treba glumici Nadi Gačešić-Livaković platiti 10.000 kuna uvećanih za zatezne kamate zbog povrede časti u tekstovima u kojima se navodilo da je Gačešić-Livaković 2005. pogodavanjem dobila novčanu naknadu za repriziranje serije 'Kapelski kresovi' u programu HRT-a.

24.01.2017.

Zaključci tematske sjednice Odbora za medije „Prijetnje novinarima i ugroza slobode medija“

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije objavio je zaključke tematske sjednice „Prijetnje novinarima i ugroza slobode medija“, održane 25. studenog 2016., u kojima poziva nadležne institucije da preveniraju i sankcioniraju napade na novinare te da provedu postupak evaluacije i usavršavanja pravnog okvira.

23.01.2017.

HRT osuđuje sve učestalije napade na svoje zaposlenike i suradnike

Hrvatska radiotelevizija osudila je napad dijela internetskih portala na njihovu novinarku i urednicu Jagodu Bastalić, te neargumentirani govor mržnje koji je, kažu, sve učestaliji na njihove zaposlenike i suradnike.

20.01.2017.

HND traži hitnu i oštru reakciju na seriju divljačkih medijskih napada na kolegicu Jagodu Bastalić

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) od nadležnih institucija traži hitnu i oštru reakciju na seriju divljačkih medijskih napada na kolegicu Jagodu Bastalić, urednicu i voditeljicu „Labirinta“ magazina unutarnje politike HTV-a, a od vodstva HRT-a očekujemo da javno zaštiti svoju uposlenicu.

19.01.2017.

Zbog prijetnji predsjedniku HND-a podignuta optužnica za zločin iz mržnje

Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru podiglo je optužnicu za zločin iz mržnje protiv Ivana Golubana, uhićenog u studenome prošle godine zbog slanja prijetećih sms poruka predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Saši Lekoviću.

18.01.2017.

Osam kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a

Na natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a prijavilo se najviše kandidata s HRT-a, među kojima su sadašnji v.d. glavnog ravnatelja Blago Markota, bivša v.d. ravnateljica produkcije HRT-a Sanja Ivančin i bivši glavni ekonomist HRT-a  Ante Rončević.

18.01.2017.

Desetak prijava za glavnog ravnatelja HRT-a, najviše kandidata s javne televizije

Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije sutra poslijepodne otvorit će pristigle prijave kandidata na javni natječaj za novog glavnog ravnatelja HRT-a, a do danas je, kako se doznaje, stiglo desetak prijava među kojima su i one sadašnjeg v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Blage Markote, bivše ravnateljice HRT-ove produkcije Sanje Ivančin i bivšeg glavnog ekonomista HRT-a Ante Rončevića.

17.01.2017.

Tribina Zbora agrarnih novinara HND-a: "Kakvu hranu jedemo (i uvozimo) u Hrvatskoj?"

U Hrvatskoj se jede uglavnom kvalitetna hrana pogotovo ako je domaće proizvodnje, a pooštriti bi trebalo kontrolu uvoza jeftinih proizvoda kojim se stranci nerijetko rješavaju viškova, zaključeno je na okruglom stolu Zbora agrarnih novinara "Kakvu hranu jedemo (i uvozimo) u Hrvatskoj?".

17.01.2017.

Bivša ustavna sutkinja Banić dobila spor protiv Globusa

Općinski građanski sud u Zagrebu nepravomoćno je presudio da Hanza media kao izdavač tjednika Globus treba bivšoj sutkinji Ustavnog suda Slavici Banić platiti 30.000 kuna zbog povrede prava osobnosti, duševnog mira, ugleda časti i dostojanstva objavom teksta "šeksova akcija za oslobađanje Glavaša" u srpnju 2009.

13.01.2017.