Aktualno

Aktualno - vijesti

Miljenko Smoje dobio kip na splitskoj Matejušci

Na Matejušci u Splitu u četvrtak je uz pjesmu i ples svečano otkriven spomenik Miljenku Smoji, novinarskom bardu i najvećem kroničaru svih malih dalmatinskih mjesta, kako Malog mista tako i Velikog mista.

20.10.2023.

Poziv na sudjelovanje u programu edukacije mladih novinara o Europskoj uniji

Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA) poziva mlade novinarke i novinare tiskanih, online, radijskih i televizijskih medijskih kuća na radionicu o izvještavanju o Europskoj uniji. Radionica će se održati od 6. do 8. studenog 2023. u Klubu Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu (Perkovčeva 2), a mogućnost sudjelovanja dobit će deset novinarki i novinara iz raznih dijelova Hrvatske čije prijave budu ocijenjene najuspješnijima.

19.10.2023.

Objavljen vodič za znanstvene novinare u regiji "Deset kratkih lekcija iz znanstvenog novinarstva"

Balkanska mreža znanstvenih novinara (BNSJ) objavila je vodič za znanstvene novinare u regiji "Deset kratkih lekcija iz znanstvenog novinarstva". Vodič je financirao Eurekalert!, neprofitna platforma Američkog udruženja za napredak znanosti (AAAS), a administrativno poduprlo Europosko udruženje za znanstveno novinarstvo (EFSJ). 

19.10.2023.

Gong: Modeli financiranja novinarstva u digitalnom dobu sve veći izazov

Kvalitetno novinarstvo možda nikada nije bilo važnije, ali u digitalnom dobu postalo je teže nego ikada osigurati održiv i siguran model njegovog financiranja, istaknuto je u srijedu na panelu u organizaciji Gonga, a donosi Hina. 

.

19.10.2023.

Nasilniku 10 mjeseci zatvora uvjetno zbog prijetnji smrću novinarki

Kaznom zatvora od 10 mjeseci uvjetno Općinski sud u Slavonskom Brodu osudio je mušku osobu (r. 1995) zbog prijetnji smrću izrečenih novinarki Nikolini Martinović. Prema Kaznenom zakonu, napad na osobe koje rade posao u javnom interesu, a među njima su i novinari, može se sankcionirati kaznom u trajanju od šest mjeseci do pet godina zatvora.

18.10.2023.

Nagrada za novinarstvo Europskog parlamenta istraživačkom radu o brodolomu migranata

Grčko-njemačko-britanski novinarski kolektiv dobitnik je Nagrade Daphne Caruana Galizia za istraživanje okolnosti potonuća broda Adriana kod Pilosa u Grčkoj, kada je poginulo 600 migranata, objavio je Europski parlament u utorak, donosi Hina. 

18.10.2023.

HND poziva na pomoć i solidarnost s kolegicama i kolegama s portala MAZ

Do najnovijeg pravosudnog apsurda u Hrvatskoj doveo je Damir Boras, bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu, kojem je jedna od omiljenih disciplina tužakanje svih koji su kritički pisali o njegovu upravljanju Sveučilištem, a Mreža antifašistkinja Zagreba nakon šest godina parničenja zbog objavljenog demantija odlukom Vrhovnog suda mora platiti sudske troškove u iznosu koji ugrožava njihovu egzistenciju

16.10.2023.

Novinari iz Crne Gore posjetili Hrvatsku radioteleviziju

U organizaciji Zbora novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva (ZNO) i Delegacije Europske Unije pri Crnoj Gori dvadeset novinarki i novinara posjetilo je Hrvatsku radioteleviziju u okviru posjeta Hrvatskoj čiji je cilj bio upoznavanje sa stanjem zelene tranzicije u Hrvatskoj.

13.10.2023.

Predsjednik Milanović: Pomilovat ću svakoga tko dođe pod udar zakona zbog curenja podataka iz istrage

-Obećavam svima koji se ogriješe o taj zakon, ako stupi na snagu i ako dovoljno korumpiranih likova u Saboru podrži taj zakon, da ću pomilovati svakoga tko dođe pod udar tog zakona. Konačno vidim smisao u institutu pomilovanja da se suprotstavim tlačiteljima, presorima i gnjavatorima, ljudima koji bi hapsili. Svakog novinara, svakog urednika, svakog odvjetnika kojeg uhapse i privedu, ja ću pomilovati, rekao je danas predsjednik Republike Zoran Milanović komentirajući Vladin prijedlog izmjena Kaznenog zakona kojima se planira uvesti i inkriminacija “curenja” podataka iz istraga.

12.10.2023.

Dezinformacijama najpodložnije priče o covidu, klimi, ratu i izborima

Teme poput covida-19, klime, rata u Ukrajini i izbora najpodložnije su dezinformacijama, upozorava stručnjakinja za digitalno istraživanje Estelle Péard iz francuske novinske agencije AFP koja je nedavno u Zagrebu novinare podučavala alatima za zaustavljanje lažnih vijesti, piše Hina

11.10.2023.