Aktualno

Aktualno - vijesti

Maras se ispričao zbog izbacivanja HRT-a s press konferencije

Nakon što je izbacio ekipu HRT-a s press konferencije zagrebačkog SDP-a, te nakon što je taj potez izazvao brojne osude, Gordan Maras se ispričao.

25.02.2019.

SSSH se pridružuje bojkotu HRT-a

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u ponedjeljak je izvijestio da se priključuje organizacijama civilnog društva u bojkotu Hrvatske radiotelevizije (HRT) i do subotnjeg novinarskog prosvjeda neće davati izjave, gostovati u studiju niti sudjelovati u programu HRT-a.

25.02.2019.

HND osuđuje ispad zastupnika Marasa

Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje postupak SDP-ova saborskog zastupnika Gordana Marasa, koji je danas s konferencije za novinare izbacio ekipu Hrvatske radiotelevizije. HND ni na koji način ne podržava arbitrarno zatvaranje vrata i onemogućavanje pristupa novinarima i novinarkama na terenu, iz koje god medijske kuće oni dolazili.

25.02.2019.

Gong: Posljednja je prilika da se HRT spasi kao javni servis

Politička je odgovornost, prvenstveno onih sada na vlasti, što su omogućili – činjenjem ili propustima – da HRT ne predstavlja javni medijski servis kakav zaslužujemo, nego se putem njega omogućava relativiziranje ili normalizacija pojava koje u demokratskom društvu nisu dobro došle, kazala je na konferenciji za novinare Izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković. 

25.02.2019.

IZBORNI SABOR HZSN: Juri Ozmecu i Marijanu Bakiću novi četverogodišnji mandati

Glavni urednik Sportske televizije Jura Ozmec izabran je na 30. Izbornom Saboru Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN), održanom 22. veljače 2019. u Novinarskom domu u Zagrebu, za predsjednika udruge sportskih novinara Hrvatske, dok će dužnost glavnog tajnika u sljedećem četverogodišnjem mandatu obnašati Marijan Bakić urednik KAšonline - sportskog web portala Karlovačke županije.

25.02.2019.

Kazimir Bačić: HRT je izložen dosad neviđenom političkom pritisku

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić na konferenciji za novinare održanoj nakon najave bojkota javnog servisa od strane SDP-a, Amsterdamske koalicije i drugih stranaka rekao je kako je ''HRT izložen dosada neviđenom političkom pritisku'', te da ovakav bojkot na HRT-u ''smatraju udarom na novinarstvo i na javnu televiziju".

25.02.2019.

SDP, Amsterdamska koalicija, Start i Klub nezavisnih zastupnika pridružili se dvotjednom bojkotu HRT-a

SDP, Amsterdamska koalicija, Start i Klub nezavisnih zastupnika pridružili su se dvotjednom bojkotu HRT-a pod nazivom "Novinarstvo ne damo" koje su pokrenule nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava zbog čak 36 tužbi koje je HRT pokrenuo protiv novinara i drugih medija, priopćili su u nedjelju iz SDP-a i Amsterdamske koalicije. 

24.02.2019.

DZNAP: Lista 150 najprodavanih autora za 2018. godinu

Na temelju podataka što su ih dostavile press-clipping agencije s kojima DZNAP surađuje, sastavljena je lista 150 novinara/autora čije su tekstove agencije najčešće prodavale svojim korisnicima. 

22.02.2019.

Pučka pravobraniteljica zabrinuta stanjem medijskih sloboda u Hrvatskoj

Medijske slobode i financiranje organizacija civilnog društva bile su neke od tema s kojima je pučka pravobraniteljica Lora Vidović razgovarala s povjerenicom Europske komisije za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Verom Jourovom.

22.02.2019.

CMFE zabrinut zbog gušenja neprofitnih medija u Hrvatskoj

Predsjednica Europskog foruma medija zajednice (Community Media Forum Europe, CMFE) Judith Purkarthofer uputila je pismo ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek u kojem izražava zabrinutost zbog nedostatne sistemske podrške neprofitnim medijima u Hrvatskoj. Povod njezinom pismu višegodišnje je odgađanje raspisivanja natječaja za raspodjelu preko 30 milijuna kuna osiguranih od Europskog socijalnog fonda za programe neprofitnih medija.

22.02.2019.