Aktualno

Aktualno - vijesti

HND zgrožen prijedlogom da Katja Kušec postane članicom Vijeća za elektroničke medije

Hrvatsko novinarsko društvo zgroženo je Vladinim prijedlogom odluke prema kojoj bi članica Vijeća za elektroničke medije mogla postati Katja Kušec, urednica Prvog programa Hrvatske televizije i predsjednica udruge Hrvatski novinari i publicisti (HNIP).

15.02.2019.

Obrat: HRT zatražio mirenje u sporu koji je pokrenuo protiv HND-a i Mikleušević Pavić

Na zagrebačkom Općinskom sudu održano je pripremno ročište u postupku koji je Hrvatska radiotelevizija pokrenula protiv Hrvatskog novinarskog društva i predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić. HRT, koji je na ime povrede časti i ugleda od HND-a i Mikleušević Pavić tražio rekordnih 250.000 kuna, sada predlaže rješenje spora mirnim putem.

14.02.2019.

Društvo za novinarska autorska prava pozdravlja nova pravila na internetu

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) s velikim je zadovoljstvom dočekalo postizanje sporazuma oko novih pravila o autorskim pravima na digitalnom tržištu Europske unije, koja bi trebala donijeti pravednije naknade kreatorima sadržaja na kojima velika sredstava zarađuje internetske platforme.

14.02.2019.

Sutra počinje suđenje u predmetu HRT protiv HND-a

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu sutra u 10 sati održat će se pripremno ročište u predmetu HRT protiv HND-a i predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić.  

13.02.2019.

EFJ će pokrenuti pitanje tužbi HRT-a na sastanku partnera u socijalnom dijalogu s EU

U svom Newsletteru za veljaču EFJ je izvijestio da je glavni tajnik Ricardo Gutiérrez sudjelovao na okruglom stolu "Novinarstvo pred sudom" koji je organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u povodu zastrašivanja novinara i medija tužbama te o nedostatku neovisnosti na hrvatskoj javnoj  televiziji. 

10.02.2019.

Na jugu Meksika ubijen novinar, drugi u 2019. godini

Voditelj dnevnika jednog meksičkog radija ubijen je u subotu, što je drugi novinar koji je ubijen 2019. u toj zemlji, jednoj od najopasnijih za novinare.

09.02.2019.

Obuljen Koržinek: Ni Vlada niti bilo tko iz Vlade ne vrši pritisak na medije​​​​​​​

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ustvrdila je da su mediji u Hrvatskoj neovisni, a sloboda medija zajamčena, te da ni Vlada niti bilo tko iz Vlade ne vrši pritisak na medije.

08.02.2019.

Objavljen priručnik „Novinarstvo u javnom interesu-Radna bilježnica za novinare i urednike elektroničkih medija“

Agencija za elektroničke medije, u sklopu svojih redovitih aktivnosti, svake godine orga­nizira edukacije za nakladnike o temama koje oni mogu prijaviti na Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti, a rezultat tih edukacija je i novoobljavljeni priručnik "Novinarstvo u javnom interesu-Radna bilježnica za novinare i urednike elektroničkih medija“

08.02.2019.

"Novinarstvo pred sudom": Vlast ne smije šutke gledati kako se tužbama uništava profesija

Ukupni broj aktivnih sudskih predmeta protiv novinara i medija iznosi 1163 tužbi, čiji se novčani iznosi mjere u desecima milijuna kuna. Najviše tužbi je protiv Hanza medie, koja ima 459 tužbi, u prosjeku teških 104 tisuće kuna po tužbi, a slijedi Styria sa 420 tužbi.  To je samo dio utuženih, kako se moglo čuti na okruglom stolu „Novinarstvo pred sudom“ održanom u Novinarskom domu, jer brojni mediji nisu dostavili podatke Hrvatskom novinarskom društvu, pa je stanje zapravo još gore i tužbi je puno više. 

06.02.2019.

PREPORUKE PRAVNOG TIMA HND-A ZA POSTUPANJE U SLUČAJEVIMA SUDSKIH TUŽBI PROTIV NOVINARA I MEDIJA

Na okruglom stolu "Novinarstvo pred sudom" održanom 6. veljače u Novinarskom domu u Zagrebu Hrvatsko novinarsko društvo iznijelo je preporuke za postupanje u slučajevima tužbi protiv novinara i medija. Preporuke je sastavio pravnički tim HND-a iz Centra za zaštitu slobode izražavanja. Donosimo ih u cijelosti:

06.02.2019.