Aktualno

Aktualno - vijesti

Vodstvo HRT-a ne zanima u čijem interesu radi javna televizija

Radi li HRT u interesu javnosti, je li pojam „javni interes“ pogodan za manipuliranje i postoje li objektivni kriteriji po kojima HRT određuje javni interes neke su od tema o kojima se raspravljalo na tribini „U čijem interesu radi HRT“, koju su u Novinarskom domu organizirali Centar za zaštitu slobode javnog izražavanja HND-a i udruga obveznika RTV pristojbe „Pretplatnik“, a vodstvo HRT je nažalost tribinu ignoriralo i nije se odazvalo na sudjelovanje. 

07.06.2017.

Dragan Petric i Jasmina Kolić dobitnici „SAP ICT Journalist Prize Božo Težak“ 2017.

U sklopu SAP Foruma 2017 održana je 16. dodjela nagrada „SAP ICT Journalist Prize Božo Težak“. Nagradu za najbolji novinarski uradak primio je Dragan Petric, u čije ruke je otišla i nagrada za najbolji urednički uradak. Nagradu novinara godine u području tehnologije dobila je Jasmina Kolić s portala Netokracija.

 

07.06.2017.

Bujanec proglašen krivim za klevetanje Ranka Ostojića

Novinar i urednik TV-emisije "Bujica" Velimir Bujanec na osječkom je Općinskom sudu proglašen krivim za klevetanje bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića te je nepravomoćno osuđen na novčanu kaznu od 22.500 kuna i plaćanje sudskih troškova od 14.500 kuna.

05.06.2017.

Televizije u 2016. povećale udio repriznog programa

Javna i 24 komercijalne televizije u prošloj su godini emitirale tek nešto malo manje sati programa, ali su povećale udio repriznog programa, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

04.06.2017.

Vlada dala pozitivno mišljenje o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama

Vlada je jučer dala pozitivno mišljenje na Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za prošlu godinu, u kojem je opća ocjena Povjerenice za informiranje Anamarije Muse da se postupno poboljšava stanje u pogledu transparentnosti i otvorenosti tijela javne vlasti, no da ukupna razina transparentnosti i otvorenosti još nije zadovoljavajuća.

02.06.2017.

Hrvatski volonterski projekt Djeca medija osvojio prestižnu europsku nagradu

Projekt Djeca medija koji okuplja više od 100 volontera, koji su održali 600 radionica o medijskoj pismenosti za 12.000 polaznika osvojio je prestižnu europsku nagradu koju dodjeljuje Evens Foundation, vodeći promotor medijskog obrazovanja u Europskoj uniji.

02.06.2017.

Održana javna rasprava „Partnerstvo za otvorenu Hrvatsku“

U pet godina sudjelovanja u provedbi inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast (Open Government Partnership), Hrvatska je provela najviše "zlatnih" mjera od svih 70 članica Partnerstva, istaknuto je na javnoj raspravi u Novinarskom domu povodom pripreme trećeg akcijskog plana ove multilateralne inicijative čiji je cilj osigurati napredak na području otvorenosti rada tijela javne vlasti i participacije građana u procesima odlučivanja.

01.06.2017.

Izašao Newsletter HND-a za svibanj

U novom Newsletteru HND-a za svibanj, koji je odaslan na adrese korisnika, možete pročitati najnovije aktualnosti s novinske i medijske scene u Hrvatskoj, svijetu i regiji.

01.06.2017.

Zoran Šprajc, novinar godine: Neovisni prihodi su garancija neovisnog novinarstva

Razgovarala: Melisa Skender

Ovogodišnji dobitnik nagrade HND-a za novinara godine Zoran Šprajc u intervju za naš portal govori o tome kako je bio iznenađen nagradom, stanju u novinarstvu, načinu kako se ceh treba postaviti u ovim teškim vremenima za novinarstvo i novinare, o odnosu komercijalnih televizija i javne televizije te ostalom. 

31.05.2017.

Aplikacija "Otvoreni proračun" za bolji uvid kako županije troše novac građana

Hrvatska zajednica županija (HZŽ) pokrenula je aplikaciju "Otvoreni proračun" koja na jasan i pregledan način prikazuje proračune dvadeset županija i Grada Zagreba, a u suradnji s HND-om i Institutom za javne financije u jesen će održati edukacije namijenjene novinarima o upravljanju bazama podataka i proračunskim dokumentima.

31.05.2017.