Aktualno

Aktualno - vijesti

HND i SNH pridružili su se EFJ-u u borbi za bolje radne uvjete novinara

Europska federacija novinara (EFJ) pozvala je novinarske organizacije i medijske kuće da podrže “Povelju o uvjetima rada” Povelja o radnim uvjetima novinara EFJ-a je smjernica o radnim uvjetima, koju je 12. veljače 2019. u Beogradu potpisalo 14 novinarskih organizacija udruženih u Europsku federaciju novinara i vodeći novinarski sindikati sa zapadnog Balkana i Turske. Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske također su se pridružili EFJ-u u borbi za bolje radne uvjete novinara, navode u HND-u i SNH-u. 

02.11.2019.

IFJ: Nekažnjavanje zločina prema novinarima ubijanje je demokracije

Govoriti o nekažnjavanju zločina prema novinarima znači govoriti o nepravdi, šutnji i institucionalnom sudioništvu s ubojicama. Govoriti o nekažnjavanju zločina znači govoriti o korupciji, neprijavljenim slučajevima, strahu, cenzuri i obiteljima koje nisu obeštećene. Nekažnjeni zločin dogodi se i kada oni koji su novinarki postavili bombu pod automobil ostanu sjediti u državnim institucijama ili upravama velikih tvrtki, piše Međunarodna federacija novinara (IFJ).

01.11.2019.

HND: Odana počast poginulim kolegama

U povodu Svih svetih predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko upalio je svijeće podno spomen-ploča novinarima, fotoreporterima, snimateljima i tehničarima poginulima u Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu.

31.10.2019.

Sa saborskog Odbora za medije poziv na dijalog HRT-a s filmašima

Saborski Odbor za medije u utorak je raspravljao o odnosu HRT-a prema hrvatskoj neovisnoj filmskoj produkciji, a iako zbog nedostatka kvoruma nije donesen zaključak, predložen je sastanak na kojem bi uprava javne radiotelevizije s filmašima zajednički rješavala probleme u nabavi i otkupu djela.

30.10.2019.

Otkaz Hrvoju Zovku na HRT-u je nezakonit

Općinski radni sud u Zagrebu u utorak je presudio da je otkaz koji je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko prošle godine dobio na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) nezakonit.

29.10.2019.

EFJ poziva EU: Poboljšajte zaštitu novinarki i novinara

Europska federacija novinara (EFJ) nedavno je sudjelovala na radionicama i konferenciji “Riskirati sve u podržavanju vrijednosti EU i demokracije: zaštititi novinare u EU”. Događaj se održao u u Europskom parlamentu u organizaciji Renew Europe Group i rumunjske europarlamentarke Ramone Strugariu.

28.10.2019.

Ciklus predavanja: "Zagorka i Matoš: I prije nje su naše ženske piskarale za novine"

Centar za ženske studije poziva na predavanje Nede Novosel pod nazivom „Zagorka i Matoš: „I prije nje su naše ženske piskarale za novine“. Predavanje će se održati u utorak, 5. studenoga 2019. u 18 h u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, Zagreb.

27.10.2019.

HND pozdravlja brisanje kaznenog djela teškog sramoćenja iz Kaznenog zakona

HND pozdravlja brisanje kaznenog djela teškog sramoćenja iz KZ-a te podsjeća da je riječ o odredbi koja se protiv novinara praktički ne primjenjuje od 2014 godine. Dakle, ovom se reformom briše kazneno djelo koje je od 2014., otkad je preformulirano, ionako bilo mrtvo slovo na papiru.

 

 

24.10.2019.

Predavanje "Nacionalizam i društvena moć"

Prof. dr. Siniša Malešević održat će u nedjelju, 27. listopada, u Novinarskom domu u Zagrebu javno predavanje "Nacionalizam i društvena moć". 

 

23.10.2019.

Premijera dokumentarnog filma "Enkel"

Hrvatsko novinarsko društvo poziva vas na zagrebačku premijeru dokumentarnog filma „Enkel“ redatelja Aleksandra Reljića, koja će se održati u utorak, 22. listopada 2019. u Velikoj dvorani Novinarskog doma (Perkovčeva 2) s početkom u 20 sati. „Enkel“ obrađuje temu holokausta kroz prizmu odnosa preživjele logorašice iz Auschwitza Eve Mozes Kor i Hansa Rainera Hössa, unuka zapovjednika tog koncentracijskog logora Rudolfa Hössa.

21.10.2019.