Aktualno

Aktualno - vijesti

Međunarodna podrška tjedniku Novosti

Pozive udruge »U ime obitelji« u Hrvatskoj da se ukine financijska potpora tjedniku Novosti iz sredstava namijenjenih radu manjinskih medija u Hrvatskoj smatramo štetnim ne samo za postignutu razinu demokratskog sustava zaštite manjina u Hrvatskoj, nego i za poštovanje slobode novinarskog i uredničkog izražavanja u manjinskim medijima, poručuju medijski stručnjaci iz regije. 

15.02.2017.

U HUP-u osnovana Koordinacija komercijalnih radio postaja

Na Svjetski dan radija, 13. veljače, u Hrvatskoj udruzi poslodavaca osnovana je Koordinacija komercijalnih radio postaja kako bi se očuvale, afirmirale i unaprijedile djelatnosti pružanja medijske usluge radija, kao kreativnih aktera razvoja društva te proizvođača informativnih, kulturnih, obrazovnih i ostalih sadržaja, priopćio je HUP.

15.02.2017.

Zbor turističkih novinara posjetio Sloveniju

Petnaestak članova Zbora turističkih novinara HND-a, predvođenih predsjednicom Zbora, organizatoricom putovanja i boravka, Karin Mimica, na poziv regionalne Komore za obrt i turizam Krško, gostovalo je 6. i 7. veljače u Krškom i okolici. Bilo je to pravo malo studijsko putovanje i obilazak, nama bliskog, ali malo poznatog dijela Dolenjske. 

15.02.2017.

Tjednik Novosti i Srpsko narodno vijeće odbacuju optužbe udruge U ime obitelji

Tjednik Novosti i njegov izdavač Srpsko narodno vijeće odbacili su tvrdnje udruge U ime obitelji da te novine svojim pisanjem šire mržnju prema hrvatskom narodu pa ih država ne bi trebala financirati, te su ustvrdili kako svojim sadržajima kritički progovaraju o vlasti i svima koji su na pozicijama moći te tako, štoviše, promiču i štite osnovne ustavne vrednote.

14.02.2017.

Reuters Institute: Medijski trendovi u 2017.

Širenje lažnih informacija i porast utjecaja tehnologije na kvalitetu informacija neki su od potencijalnih problema koji nas čekaju u ovoj godini, ističe se u godišnjem izvještaju Reutersovog instituta za novinarstvo o ključnim trendovima u digitalnim medijima u 2017. 

13.02.2017.

Obilježavanje Svjetskog dana radija

Na 36. sjednici Opće skupštine UNESCO je proglasio 13. veljače kao datum kojim se obilježava Svjetski dan radija, u cilju podizanja svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija.

13.02.2017.

Sabor izabrao nove članove Programskog vijeća HRT-a

Hrvatski sabor izabrao je pet članova Programskog vijeća HRT-a: znanstvenika Nikolu Baketu, leksikografa Vlahu Bogišića, povijesničara Ivicu Lučića, glavnog tajnika Matice hrvatske Zorislava Lukića i izvršnog direktora Hrvatskog crvenog križa Roberta Markta.

10.02.2017.

Održan okrugli stol ‘Medijska pismenost za odgovorno društvo’

Zakoni i regulacija ne mogu potpuno zaštititi djecu i mlade od lošeg utjecaja medija, već je potrebno raditi na njihovoj medijskoj pismenosti, rečeno je na na okruglom stolu 'Medijska pismenost za odgovorno društvo' u organizaciji Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i Agencije za elektroničke medije.

10.02.2017.

HND poziva Ured Predsjednice da redovito odgovara na pitanja novinara

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poziva Ured Predsjednice Republike Hrvatske da promijeni svoju odluku i da odmah odgovori na pitanja novinara portala Index.hr te na pitanja svih ostalih novinara. Index.hr pitanja je postavio temeljem Zakona o pristupu informacijama, ali je dobio odbijenicu zbog toga što navodno količina pitanja ometa funkcioniranje Ureda PRH.

09.02.2017.

Vodič za organizacije civilnog društva: Implementacija Direktive EU o zaštiti poslovnih tajni u nacionalno zakonodavstvo

Corporate Europe Observatory (CEO) izradio je vodič za organizacije civilnog društva koje žele participirati u implementaciji EU Direktive u nacionalna zakonodavstva, što države članice moraju obaviti najkasnije do 8. lipnja 2018. 

09.02.2017.