Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Srbija: Za ubojstvo novinara Slavka Ćuruvije četvorici ukupno 100 godina zatvora

Četvorica bivših pripadnika Državne sigurnosti (DB) Srbije osuđena su u petak u Beogradu na kazne od ukupno 100 godina zatvora za ubojstvo beogradskog novinara i vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavka Ćuruvije 11. travnja 1999. godine.

06.04.2019.

Saudijska Arabija isplatila odštetu Khashoggijevoj djeci

Djeca saudijskog novinara Jamala Khashoggija, ubijenog u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada prošle godine, dobila su kao odštetu od saudijskih vlasti kuće vrijedne milijune američkih dolara i svaki mjesec dobivaju još tisuće dolara potpore, objavio je The Washington Post.

02.04.2019.

N1 se žali na pritiske vlasti u Beogradu, Hahn upozorio na posljedice

Kompanija Adria News iz Luksemburga, u čijem je vlasništvu regionalna televizija N1, zatražila je zaštitu svojih novinara u Srbiji i u pismu, upućenom na više od 130 adresa međunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih asocijacija te Europske unije, istaknula da kampanju protiv N1 vode visoki državni, vladini i dužnosnici vladajuće koalicije.

29.03.2019.

Facebook zabranio bjelački nacionalizam i separatizam na svojim platformama

Facebook je u srijedu zabranio veličanje, podržavanje i zastupanje bjelačkoga nacionalizma i bjelačkog separatizma na svojim platformama, pojačavši napore u borbi protiv govora mržnje.

28.03.2019.

Europski parlament podržao spornu direktivu o autorskim pravima na internetu

Europski parlament podržao je spornu direktivu o autorskim pravima, nakon mjeseci snažnog lobiranja i žestoke rasprave medijskih djelatnika i umjetnika, zagovornika slobode interneta i tehnoloških divova.

26.03.2019.

Srbija: Vodstvo RTV-a u Novome Sadu razgovaralo s prosvjednicima

Vodstvo Radiotelevizije Vojvodine (RTV) pristalo je u ponedjeljak u Novome Sadu razgovarati s predstavnicima prosvjednog pokreta „Jedan od pet milijuna“ koji drže da RTV ne izvještava objektivno o višemjesečnim antivladinim demonstracijama, prenijela je agencija Beta.

25.03.2019.

Novinari alžirske državne televizije prosvjeduju protiv cenzure

Desetci novinara i drugih djelatnika državne televizije prosvjedovali su u ponedjeljak u alžirskoj prijestolnici upozoravajući da se na njihovim mrežama provodi "cenzura", dok građani već mjesec dana u velikom broju prosvjeduju tražeći odlazak predsjednika Abdelaziza Bouteflike.

25.03.2019.

Njemačka Wikipedija ugašena zbog prosvjeda protiv reforme EU-a o autorskim pravima

Inačica Wikipedije na njemačkom jeziku ugašena je na 24 sata u četvrtak, a umjesto informacija prikazivala je poziv korisnicima da se usprotive planovima Europske unije da izmijeni zakon o autorskim pravima.

21.03.2019.

Rusija zakonom protiv lažnih vijesti, vrijeđanja države na internetu

Predsjednik Vladimir Putin potpisao je nove strože kazne za Ruse koji, po mišljenju vlasti, šire lažne vijesti i na internetu iskazuju "očigledno nepoštovanje" prema državi, prenosi u ponedjeljak Reuters pozivajući se na službeni portal za pravne informacije.

19.03.2019.

Facebook: Problem sa serverima krivac za pad društvene mreže

Kompanija Facebook okrivila je "promjenu konfiguracije servera" u četvrtak za najveći pad te društvene mreže u povijesti, gdje su njene aplikacije prestale raditi diljem svijeta.

15.03.2019.