Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Odbijen Assangeov zahtjev, osnivač WikiLeaksa ostaje u zatvoru

Britanski sud odbio je zahtjev osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, kojemu prijeti izručenje u SAD, da ga se privremeno pusti na slobodu zbog visokog rizika zaraze koronavirusom u zatvoru.

25.03.2020.

Izdavači američkih listova pozvali Kinu da poništi odluku o protjerivanju novinara

Izdavači triju vodećih američkih listova zatražili su u utorak u otvorenom pismu od Kine da poništi odluku o protjerivanju desetaka američkih novinara u jeku pandemije koronavirusa.

24.03.2020.

Slovenski premijer Janša u verbalnom ratu s novinarima

Uz borbu protiv koronavirusa i njegovih posljedica slovenski premijer Janez Janša ovih dana vodi "verbalni rat" s dijelom medija koji ga upozoravaju da epidemiju i restrikcije ne smije koristiti protiv onih koji su kritični prema potezima nove vlade.

22.03.2020.

Novinarstvo “sistemski relevantno zanimanje”

Bavarski premijer Markus Söder (CSU) naglasio je važnost novinara u suočavanju s pandemijom koronavirusa. On je prije nekoliko dana u izjavi za radio-postaju Antenne Bayern rekao kako medije smatra sastavnim dijelom «kritične infrastrukture».

21.03.2020.

Kremlj zbog koronavirusa poručio novinarima da ne prilaze Putinu

Kremlj je poručio u petak novinarima koji prate predsjednika Vladimira Putina da ne dolaze na službena događanja ako se dobro ne osjećaju radi mjere opreza kako bi se zaštitilo osoblje predsjedničke administracije od koronavirusa.

13.03.2020.

Gasi se australska novinska agencija

Jedina nacionalna australska novinska agencija AAP gasi se nakon 85 godina rada te će oko 180 zaposlenih u lipnju dobiti otkaz, uslijed sve većeg utjecaja digitalnih platformi poput Facebooka i Googlea, piše u utorak AFP.

03.03.2020.

Ročišta o izručenju Assangea SAD-u odgođena do svibnja

Britansko pravosuđe odgodilo je u četvrtak do 18. svibnja razmatranje zahtjeva za izručenje Juliana Assangea, kojeg Sjedinjene Države traže zbog suđenja za špijunažu nakon što je objavio gomilu tajnih dokumenata.

27.02.2020.

Vijeće Europe poziva Britaniju da ne izručuje Assangea SAD-u

Visoka povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava pozvala je u četvrtak Britaniju da ne izruči osnivača WikiLeaksa Juliena Assagnea SAD-u jer bi to moglo loše utjecati na slobodu medija.

21.02.2020.

EU KIDS ONLINE: Europska studija o djeci i internetu provedena u 19 zemalja

Povodom Dana sigurnijeg interneta objavljeni su rezultati međunarodnog istraživanja EU Kids Online 2020., provedenog u 19 zemalja, uključujući i Hrvatsku. Kad se u obzir uzmu svi dionici u Hrvatskoj, čak 96 % djece barem ponekad dobiva savjete o sigurnom korištenju interneta od roditelja, nastavnika i prijatelja. Treba istaknuti i da nakon negativnih iskustava na internetu, većina djece u Hrvatskoj najčešće razgovara s roditeljima.

17.02.2020.

Stars4Media- razmjena i trening programi za mlade novinare

Otvorene su prijave za Stars4Media, program za razmjenu i trening mladih novinara između europskih medijskih organizacija s ciljem ubrzanja medijskih inovacija i prekograničnog izvještavanja u Europi.

31.01.2020.