Aktualno

Aktualno - in memoriam

Preminula jedna od zadnjih istinskih legendi hrvatskog novinarstva - vječni Pero Zlatar

Piše: Vlado Vurušić

 

Otišla je jedna od zadnjih istinskih legendi hrvatskog novinarstva - vječni Pero Zlatar, novinar uz kojeg su rasle i formirale se generacije mladih u Hrvatskoj ali i na nekadašnjim prostorima bivše Jugoslavije. Umro je, u 86. godini, od zatajenja srca, koje je do kraja kucalo za novinarstvo kakvog sve manje ima. Radio je do kraja, jer i sam je govorio da novinarstvo nema dobne granice ni rok trajanja.

24.07.2020.

Otišao je novinar goleme memorije i hodajuća arhiva

Umro nam je Dražen Duilo, čovjek koji je o novinarstvu znao sve, a Dalmaciju ‘poznava ka škatulu duvana‘.  Dražen Duilo rođen je u ožujku 1959., odrastao je u Siveriću i Svetom Kaju, kao radničko dijete, uz školu, knjige i filmove, koje je gledao u domovima kulture, napisao je između ostalog u Slobodnoj Dalmaciji u In memoriamu kolegi Duilu Siniša Kekez.

02.07.2020.

Umro novinar Nikola Vučetić

Dugogodišnji dopisnik beogradskih medija iz Zagreba Nikola Vučetić preminuo je u Beogradu u osamdeset četvrtoj godini života. Rođen je 14.ožujka 1936. godine u Cetinju, gdje je završio gimnaziju.

27.06.2020.

Umrla novinarka i urednica Marina Šerić

Nakon duge i teške bolesti umrla je novinarka Marina Šerić. Rođena je 12. srpnja 1960. u Zagrebu, studirala je i kao jedna od najboljih studentica u generaciji diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na zagrebačkome Filozofskom fakultetu. 

 

07.06.2020.

Umro novinar i snimatelj HRT-a Mario Sladić

Umro je novinar i ratni snimatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Mario Sladić. Sladić je rođen 1959. godine, a kao ratni snimatelj prošao je ratna područja u Hrvatskoj, Kosovu, Afganistanu, Gruziji, Makedoniji, Turskoj, Pakistanu, Libiji, Siriji i Egiptu.

07.06.2020.

Australija: spašena nacionalna novinska agencija

Jedina australska nacionalna novinska agencija AAP čini se da je spašena nakon što je njezin ravnatelj u petak objavio da bi trebala biti prodana konzorciju filantropa. Taj je dogovor spas za AAP (Australian Associated Press) u trenutku kada je medijski sektor suočen s velikim financijskim poteškoćama, koje su dodatno otežane ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa.

06.06.2020.

Preminuo Zvonko Jesenković, poznati virovitički novinar i bivši direktor ICV-a

Zvonko Jesenković rođen je 1957. godine u Čepinu. Za vrijeme školovanja u virovitičkoj Ekonomskoj školi, počeo je s prvim novinarskim koracima u školi te na Radiju Virovitici kao urednik Omladinske emisije.

31.05.2020.

Umro veliki splitski novinar Tonči Bonaći

Nakon duge i teške bolesti u 74. godini preminuo je istaknuti splitski novinar Tonči Bonaći. Umro je u Zagrebu u 74. godini. U bogatoj novinarskoj karijeri, radio je za Slobodnu Dalmaciju, Novi list, Radio Split i HRT.

07.05.2020.

Umrla legenda Slobode Dalmacije Snježana Gazde

Snježana Gazde rođena je 1954. godine u Splitu, a karijeru je gradila i provela u Slobodnoj Dalmaciji. Umrla je nakon duge i teške bolesti. Bila je vrlo plodan novinarski pisac i omiljena među kolegama.

07.05.2020.

Preminuo istaknuti riječki novinar i fotograf Borislav Ostojić

U Rijeci je u subotu preminuo Borislav Ostojić, ugledni riječki novinar, publicist i umjetnički fotograf. Rođen je u Imotskom (1937.). Bio je dugogodišnji urednik kulture i drugih rubrika u riječkom Novom listu, urednik dječjeg časopisa Galeb i aktualni predsjednik riječkog ogranka Društva umirovljenih novinara Grada Rijeke i Primorske-goranske županije.

18.04.2020.