Iz medija

Održana premijera filma o novinaru Večernjeg lista Hassanu Haidaru Diabu

19.05.2017.
Link na članak

U sklopu Mediteran foruma Subversive festivala u Kinu Europa održana je premijera filma "Hassan" o novinaru Večernjeg lista Hassanu Haidaru Diabu u režiji Arsena Oremovića.

 

Brojna lica došla su vidjeti premijeru filma o dobitniku brojnih novinarskih nagrada koji je vrhunac novinarske karijere dostigao ovogodišnjim intervjuom s vladarom Sirije Bašar al-Asadom.

Srednjometražni “Hassan” nastao je u sklopu Oremovićeva diplomskog studija dokumentarnog filma na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a bavi se bliskoistočnim političkim kontekstom i pitanjima imigracije kroz osobnu priču novinara koji je kao student početkom osamdesetih doputovao u Zagreb. Haidar Diab u filmu otvoreno iznosi svoj stav o tome kako je u zemljama Bliskog istoka diktatura jedini održivi model te objašnjava kako je izgubio vjeru u revolucije, kojima se zanosio kao mladić.

Terorizam Jesu li napad u Berlinu i atentat u Ankari povezani? Pogledajte analizu Večernjakovog novinara Haidara Diaba Za svoj novinarski rad prošle je godine dobio nagradu Marija Jurić Zagorka, a njegov nedavni intervju sa sirijskim diktatorom Assadom, čiji se dijelovi vide i u filmu, izazvao je veliku pažnju i brojne debate.