Iz medija

Mladi novinar upozorava: "Znanstvene novinare u Hrvatskoj zlostavlja nacionalistička desnica"

10.10.2017.
Link na članak

Mladi hrvatski novinar i predsjednik Udruge britanskih znanstvenih pisaca (ABSW) Mićo Tatalović upozorio je na napade i zlostavljanje koje doživljavaju znanstveni novinari u Hrvatskoj.

Prije nekoliko dana Tatalović je kontaktirao Europski centar za slobodu tiska i medija (ECPMF) kako bi upozorio na zabrinjavajuću situaciju te izjavio:

"Novinari koji kritiziraju hrvatsku znanost i više obrazovne institucije postali su žrtve zlostavljanja i optužuje ih se za 'uništavanje nacionalnog reda'".

Prorektor zagrebačkog sveučilišta napao novinare Jutarnjeg Lista i Indexa

Prorektor Sveučilišta u Zagrebu, inače na meti žestokih kritika zbog neuspjeha u radu i reformama, Ante Čović, napisao je u novinama Universitas dva članka u travnju i srpnju. Tatalović je ocijenio da su članci "lov na vještice" te izjavio da strahuje kako bi novinari imenovani u njima mogli postati meta desničarskih nacionalista.

U drugom članku Čović je optužio nagrađivanu novinarku Jutarnjeg Lista Tanju Rudež da je "neprofesionalna i necivilizirana", a njeno novinarstvo je opisao kao "smrtonosno za demokratski poredak".

Znanstvenog novinara portala Index.hr Nenada Jarića Dauenhauera Čović je optužio da je "dirigent medijskog orkestra koji ostalim medijima dirigira o čemu i kako trebaju izvještavati".

Hrvatski novinari u strahu: Stigmatiziranje, zlostavljanje, napadi

Tatalović vrlo ozbiljno shvaća ove optužbe: "Mogli bismo ih shvatiti kao poziv na djelovanje protiv spomenutih novinara". Smatra da su politička moć i znanost u Hrvatskoj isprepleteni, a pravni i ekonomski sustav direktno povezani s političkim strankama i institucijama moći. Zbog ovakve situacije novinari strahuju od osvete zbog svog rada.

Tanja Rudež je za ECPMF izjavila kako ovo nije prvi put da su hrvatski novinari stigmatizirani, zlostavljani i napadnuti. Rekla je kako je u posljednjih nekoliko godina postala omražena među vodećim ljudima zagrebačkog sveučilišta jer je napisala nekoliko kritičkih članaka o rektoru Damiru Borasu i Anti Čoviću.

Ni jedan nije odgovorio na poziv ECPMF-a za komentarom. Rudež i kolege trenutno rade na uspostavljanju odjela za znanstvene novinare u Hrvatskom novinarskom društvu, koji bi štitio njihov integritet i integritet čitave profesije.