Aktualno - analize

Spasitelj i kraditeljica

RECITE MI Nives Opačić

Svako malo suočeni smo s nesrećama i nevoljama velikih razmjera – i u Hrvatskoj i u svijetu. Sve su češće poplave izazvane obilnim kišama ili naglim topljenjem snijega, požari (namjerno podmetnuti ili nastali zbog ljudske nepažnje), odroni zemljišta (kakvima smo svjedočili nedavno u Hrvatskoj Kostajnici, kad je u nekoliko sekundi desetak kuća sravnjeno sa zemljom), razorni uragani koji su prizore slične ovima iz Kostajnice posijali po Sjedinjenim Američkim Državama i/ili Srednjoj Americi.

12.04.2018.

INTERVJU - Nada Zgrabljić Rotar: Mediji se restrukturiraju, a profil novinara se mijenja

Razgovarao: Goran Borković

Nada Zgrabljić Rotar kao izvanredna profesorica na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, Odjelu za komunikologiju, zahvalna je sugovornica na temu stanja u novinarstvu danas. Bila je zaposlena na Sveučilištu u Zadru na Odjelu za informatologiju i komunikologiju kao zamjenica pročelnika te kao voditeljica Programa novinarstvo na Medijskim studijima u Koprivnici.

11.04.2018.

„Proces“ Mislava Š.

Piše: Goran Borković

Priča Mislava Šimatovića uistinu je kafkijanska. Ne u smislu prazne fraze koja se koristi za pojačavanje dojma inače nejake teme, nego baš kao da ju je glavom i bradom napisao Franz Kafka. U ovom slučaju Jozefa K. igra Mislav Šimatović, bivši glavni urednik Nacionala, a sadašnji zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista.

06.04.2018.

Promjene su teške i spore, ali neophodne

Piše: Saša Leković

Skupština HND-a donijela je neke emocionalno teške, ali logične i neophodne odluke. Tradiciju treba poštovati, ali napredak je moguć jedino uvažavanjem činjenica i razumijevanjem dugoročnih posljedica strateških poteza. Tekst predsjednika HND-a objavljenog u zadnjem broju Novinara prenosimo u cijelosti.

04.04.2018.

Elitno zanimanje koje odumire

Piše: Saša Paparella

Desetljećima su hrvatski grafičari bili izuzetno ponosni na svoj posao jer su spadali među rijetke pismene ljude. „Mi smo bili nešto kao današnji FER-ovci“, kažu grafičari. Nekoć bi u novinama bilo 50 ili 100 grafičara, sada su dvojica ili trojica. Sa smanjenjem prava i interes prema grafičkoj struci je donekle opao. Mnogi poslodavci počeli su tražiti samo najjeftinije, priučene kadrove.

25.03.2018.

Roboti već izvještavaju o sportu i financijama

Piše: Ozren Podnar

Bi li vam smetalo da je ovaj članak proizvod umjetne inteligencije, a ne autorskog rada živog novinara? Mislite li da biste uočili razliku između automatski generiranih rečenica i onih koje je sročio čovjek? Dobrodošli u svijet robotskog novinarstva - nastupio je prije nego što ste očekivali!

21.03.2018.

Pitanje vjerodostojnosti u prvom planu

Piše: Ante Gavranović

Medijsko društvo snažno je izloženo novim, digitalnim komunikacijskim platformama i strukturama – od razlikovanja interesa korisnika i sadržaja do kompjutorski upravljanih platformi za primatelje i oglasna tržišta. I dok ponuda informacija i medija raste, gubi se njihova vjerodostojnost. Što se to suštinski mijenja na medijskoj pozornici?

14.03.2018.

Žrtve vlastite hrabrosti

Piše: Vladimir Matek

Na popisu 81 lanjske žrtve bavljenja novinarskom profesijom je i 8 žena. Uzroci njihovih smrti podudaraju se s onima njihovih muških kolega, pa ćemo stoga kroz prikaz njihovih sudbina koje su paradigmatične kad je riječ opasnostima koje prijete medijskim djelatnicima u pojedinim dijelovima svijeta zaključiti ovu seriju napisa o ženama u novinarstvu započetu u povodu nedavne 60-te obljetnice smrti Marije Jurić Zagorke.

07.03.2018.

INTERVJU - DOBROSLAV SILOBRČIĆ: Novinarstvo je sjajna, uzbudljiva i teška profesija

Razgovarao: Jozo Petričević

Naš sugovornik novinar, urednik i diplomat Dobroslav Silobrčić u intervjuu za Novinar veoma iscrpno govori o bogatoj karijeri i danima provedenim na Radio Zagrebu, TV Zagreb i u diplomatskoj službi, kao i o nedavno objavljenoj knjizi „50 ljudi otkriva Hrvatsku“ u izdanju Frakture. Zbirka je to odabranih od 232 intervjua objavljivanih u Jutarnjem listu svake subote od prosinca 2011. do lipnja 2016. godine.

24.01.2018.

Specijalizirani portali postaju dominantni

Piše: Ante Pavić

Brojni portali se muče naplatiti svoje sadržaje, a ne ide im u prilog ni razmišljanje čitatelja. Prema „Analizi tržišta elektronskih publikacija“, koju je proveo Institut za međunarodne odnose za Agenciju za elektroničke medije, samo 16,4 posto korisnika interneta ima običaj plaćati sadržaje na internetu, dok ih  66,9 posto nije spremno plaćati za sadržaj elektroničkih publikacija koje trenutno posjećuje.

04.01.2018.