Iz medija

„TREĆE STRIJELJANJE DJEČAKA PETRA IZ KONJICA“: Dragan Bursać osvojio prestižnu novinarsku nagradu

Za svoj tekst „Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica“ bosanskohercegovački novinar Dragan Bursać danas je nagrađen prestižnom nagradom „European Press Prize 2018.“ u kategoriji kolumni, odnosno iznošenja stavova. Bursaćev tekst objavljen je početkom prosinca na internetskoj stranici Al Jazeere, a objavljujući imena pobjednika organizatori su istaknuli kako oni, u vremenima lažnih vijesti, pokazuju kako se istina još uvijek može pronaći.

17.03.2018.

"Prljave novinarske kurve": Zadnja ubojstva samo su vrh ledenog brijega antinovinarske klime u Europi

Ubojstva blogerice Daphne Caruana Galizije na Malti prije pet mjeseci i sada novinara Jana Kuciaka dokazuju zastrašujuću antinovinarsku klimu u Europi. Istražitelji u obje zemlje uglavnom tapkaju u mraku.

13.03.2018.

Služba je služba, tužba je tužba

Broj sudskih tužbi protiv novinara ubrzano raste, a vlasnici komercijalnih dnevnih novina trude se na sve načine, u suradnji s odvjetničkim uredima, da troškove prebace na leđa vlastitih radnika

10.03.2018.

Muzej medija interaktivnim pristupom spašava baštinu

Sve je bliži dan kad će se Zagrebu dobiti nacionalni Muzej medija, po uzoru na značajne svjetske institucije kao što je primjerice Newseum, jedan od najposjećenijih muzeja u Washingtonu. Za razliku od tog američkog muzeja, koji se prostire na sedam katova, inicijatori osnivanja njegovog zagrebačkog pandana u potrazi su za nešto skromnijim prostorom, u užem ili širem središtu grada. 

09.03.2018.

Divjak: Urednici (HRT-a) prenose lažne vijesti

“Ja mislim da bi njih prije svega trebalo biti sram, kao što bi trebalo biti sram i sve one urednike i sve one koji prenose lažne vijesti i pri tome ne provjeravaju činjenice“, kazala je Blaženka Divjak (N1), ministrica obrazovanja, pojasnivši pritom da misli na “emisiju u kojoj je netočno navedeno da je određena literatura na popisu lektire, što je laž”.

05.03.2018.

CIJELA SLOVAČKA BRUJI O LIKVIDACIJI NOVINARA I NJEGOVE DJEVOJKE

Slovačka je u utorak i dalje u šoku nakon brutalnog ubojstva istraživačkog novinara Jána Kuciaka koji je radio za informativni portal Aktuality.sk, javlja AFP, podsjećajući da je novinar izvještavao o poreznoj prijevari poslovnih ljudi povezanih s političarima.

28.02.2018.

Oligopol najvećih internetskih kompanija čini tržišni uspjeh medija gotovo nemogućim

Regulacija govora mržnje na internetu postala je jedna od ključnih tema o kojoj se raspravlja u Hrvatskoj, ali se malo računa vodi o dubljim, strukturnim aspektima interneta na kojem je zavladao oligopol nekolicine internetskih kompanija poput Facebooka, Googlea i sličnih.

24.02.2018.

NEZAUSTAVLJIVI FERAL: Četvrto izdanje „Smijeha slobode“ posvećeno je Predragu Luciću

Malo tko se u Hrvatskoj može pohvaliti da je njegova knjiga doživjela četiri izdanja. Boris Pavelić, autor knjige „Smijeh slobode – uvod u Feral Tribune“, to može.

07.02.2018.

LINA KEŽIĆ Ne žalim ni za čim, osim što nisam intervjuirala Danijela Dragojevića i Milana Kunderu

Lina Kežić sasvim je sigurno najprepoznatljivije lice redakcije kulture HRT-a, ali i šire. U ovom našem malom kulturnom polju Lina Kežić intervjuirala je gotovo sve njegove dionike.

07.02.2018.

Leković: Političke elite potiču govor mržnje u medijima i na društvenim mrežama

Mnogi političari, nažalost, pa i oni na najvišim funkcijama u našoj regiji, zapravo ne da sprečavaju, ne da pozivaju na prestanak širenja netolerancije i mržnje u javnom životu, na društvenim mrežama i u medijima, nego ih potiču napadajući bilo novinare, bilo neke druge političare i ljude, poručuje Saša Leković, predsjednik HND-a.

04.02.2018.