Iz medija

SLOBODNA DALMACIJA - Dobitnica nagrade za internetsko i istraživačko novinarstvo genijalnim govorom posramila hrvatske političare i vratila vjeru u struku

Novinarka Dora Kršul dobila je nedavno veliko priznanje struke u vidu dvije godišnje nagrade Hrvatskog novinarskog društva. Riječ je o priznanju za internetsko, ali i prestižno istraživačko novinarstvo u 2017. godini.

09.05.2018.

Intervju Saša Leković: Pukanićevo ubojstvo nije naručeno iz Crne Gore nego iz Hrvatske

Svečanom dodjelom godišnjih nagrada Hrvatsko novinarsko društvo obilježilo je prošloga tjedna Svjetski dan slobode medija. Novinarkom godine proglašena je HRT-ova Maja Sever, nagradu za životno djelo dobila je Višnja Biti s Hrvatskog radija, dok je nagradu za novinsku fotografiju godine dobio Saša Zinaja, kolega iz Nacionala. Tim povodom razgovarali smo sa Sašom Lekovićem, predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva, koji je u novinarstvu gotovo četrdeset godina.

 

08.05.2018.

Maja uživo, HRT namrtvo

Neće za svog novinarskog Oscara Maja Sever dobiti cvijeće od svojih pretpostavljenih, niti tortu od glavnog ravnatelja, koji se hvali uštedama dok se otpuštaju novinari. Neće joj baš ni previše kolega unutar kuće čestitati a da to netko vidi, pogotovo ne oni za koje je vlastito dupe dokazano najbitnije i koji ne kriju da konja uvijek vežu tamo gdje im gazda kaže.

07.05.2018.

Premijerov desant na medije: Plenković za sutra sazvao odabrane novinare, Nova TV ga odbila?

Premijer Andrej Plenković izveo je prošli tjedan pravi desant na tri hrvatske televizije, u četvrtak je dao intervju za Novu TV, u petak za RTL, a u nedjelju je na red došao HTV. No, ni to Plenkoviću nije bilo dovoljno i odlučio je sutra navečer na jednom mjestu okupiti sve spomenute televizije s nacionalnom koncesijom, pridodati im još novinare Večernjeg lista i Jutarnjeg lista, i uživo objašnjavati što sve čini njegova Vlada. 

07.05.2018.

U napadu u Kabulu ubijeni novinari Radija Slobodna Evropa

U dvostrukom koordiniranom bombaškom napadu u središtu Kabula ubijeno je najmanje 29 ljudi, uključujući troje novinara Radija Slobodna Evropa, te ljudi iz još pet drugih medijskih organizacija.

30.04.2018.

Na Svjetski dan medija s radom kreće portal Media Daily

Na Svjetski dan medija, u četvrtak 3. svibnja, s radom kreće Portal Media Daily. Glavni urednik portala biti će Neven Šantić, bivši dugogodišnji komentator i kolumnist Novog lista, a pokretač i inicijator projekta Zoran Kovačić, suvlasnik TV Mreže.

27.04.2018.

Baš kao punk, "Feral" nije mrtav!

eZadar.hr

Provokacija, kritika. Punk je izraz bunta i sloboda vlastitog stava, a upravo to su karakteristike i ''preminulog'' Feral Tribunea. Ipak, on još uvijek živi, a u Zadru je predstavljena knjiga koja to dokazuje na sasvim poseban način. "Feral" je stigao u Zadar! Barem jedan njegov dio, utkan u preko sedam stotina stranica knjige "Smijeh slobode - uvod u Feral Tribune" koju su predstavili autori i izdavač.  

19.04.2018.

“Prosvjednik u plamenu” fotografija 2017. godine

Fotograf agencije France-Presse Ronaldo Schemidt dobitnik je prestižne nagrade za novinarsku fotografiju godine (World Press Photo of the Year) za snimku maskiranog venezuelskog prosvjednika koji se zamalo pretvorio u buktinju.

14.04.2018.

STRUČNA SKUPINA EK: MEDIJSKA PISMENOST KLJUČNA U BORBI PROTIV DEZINFORMACIJA

medijskapismenost.hr

U potrazi za rješenjem problema lažnih vijesti i dezinformacija na internetu, Europska komisija u siječnju 2018. osnovala je Stručnu skupinu na visokoj razini, sastavljenu od predstavnika civilnog društva, medija, društvenih mreža, akademske zajednice te novinara. U ožujku je Stručna skupina izdala izvješće s analizom ovog problema, pregledom najboljih praksi i preporukama Europskoj komisiji i državama članicama.

30.03.2018.

BIVŠI VLASNIK POMORCA"Vidjet ćeš svog Boga u svlačionici" Suđenje Z. Petričeviću za prijetnje novinarima Novog lista

Zlatko Petričević je verbalno prijetio novinaru Denisu Frančiškoviću, a na fotoreportera Sergeja Drechslera je i fizički nasrnuo, pokušavajući mu oteti fotoaparat te ga zatim zajedno s bratom Markom gurao prema svlačionicama.

30.03.2018.