Info

Edukacije i stipendije

Journalismfund: Potpora za prekogranične priče (rok: 1. veljače. 2017.)

Potpora za istraživačko novinarstvo namijenjena je istraživanjima koja prelaze granice jedne europske države. Ako imate dobru ideju za priču, javite se; uvjet je da istraživanje radite s najmanje još jednim/jednom kolegom/kolegicom također iz zemalja Europe. Više informacija možete pronaći ovdje

Reuters Journalism Fellowship Program (rok: 31. siječnja 2017.)

Iskusni novinari mogu na Oxfordu provesti tri do šest mjeseci na istraživačkom poslu uz pomoć ove stipendije Reutersovog instituta za studij novinarstva. Stipendisti će napisati studijski rad na temu koju sami izaberu dok se na Oxfordu budu upoznavali sa studijskim, kulturnim i društvenim životom. Posebno su zanimljivi projekti o novinarstvu i demokraciji, poslovnom novinarstvu, novinarskoj praksi i medijskim politikama. Više informacija možete pronaći ovdje.

Joan Shorenstein Center Fellowship na Harvardu (rok: 1. veljače 2017.)

Harvard University's Kennedy School of Government je domaćin stipendista Joan Shorenstein Centra. Program nudi novinarima razmjenu iskustava, proširenje znanja i istraživanje javih politika i politike uopće. Stipendisti provode jedan semestar na Harvardu tijekom kojeg dobivaju stipendiju od 30.000 dolara. Više informacija možete pronaći ovdje.

The Fellowship in Global Journalism (rok: 1. veljače 2017.)

Kao stipendisti Munk School of Global Affairs novinari koji se bave bilo kojim područjem mogu objavljivati u najboljim medijima u svijetu pod vodstvom vodećih novinarskih imena.  Stipendija pokriva 10.000 kanadskih dolara od 26.000 koliko iznosi školarina, a stipendisti nakon završetka programa još dvije godine imaju pravo na besplatno online mentorstvo. Više informacija možete pronaći ovdje.

Reynolds Journalism Institute fellowship (rok: 1. veljače 2017.)

Novinari i drugi profesionalci koji rade u medijima mogu se javiti za stipendiju Donald W. Reynolds Journalism Instituta (RJI) u Columbija, Missouri. Ovogodišnji program je okrenut projektima rješavanja problema koje izazivaju filtrirane i lažne vijesti, nepovjerenje u medije i ostalo. Stipendistima je osigurano 10.000 dolara mjesečno te 10.000 dolara za smještaj. Više informacija možete pronaći ovdje.

Spencer Fellowship for Education Journalism (rok: 1. veljače 2017.)

Spencer Fellowship for Education Journalism, stipendija koju nudi studij na Columbia’s Graduate School of Journalism, omogućuje novinarima i istraživačima da provedu godinu dana na istraživanju na Sveučilištu Columbija. Istraživanje se odnosi na dugoročni projekt uvida u američki sustav obrazovanja. Stipendija iznosi 75.000 dolara. Više informacija možete pronaći ovdje.

Knight-Bagehot Fellowships (rok: 15. veljače 2017.)

Stipendija Knight-Bagehot za novinarstvo koje se bavi ekonomijom i biznisom će omogućiti bolje razumijevanje funkcioniranja biznisa, ekonomije i financijskog sektora nakon godinu dana provedene na Sveučilištu Columbija u New Yorku. Stipendisti će pohađati besplatne tečajeve na Columbia's graduate schools of journalism, business, law and international affairs te seminare, brifinge i provesti neko vrijeme u medijskim i financijskim institucijama u New Yorku. Više informacija možete pronaći ovdje.

Stipendija World Press Instituta (rok: 15. veljače 2017.)

Za ovu se stipendiju mogu javiti novinari izvan SAD-a i tako proširiti svoja znanja o američkim medijima i novinarstvu. Stipendisti World Press Instituta će imati priliku raditi u redakcijama širom SAD-a, izvještavati o društvenim pitanjima i vidjeti kako američki mediji pokrivaju to područje. Više informacija možete pronaći ovdje.

Knight Science Journalism Fellowships na MIT-u (rok: 28. veljače 2017.)

Ovu stipendiju mogu zatražiti novinari koji se bave znanošću. Program traje devet mjeseci, tj. dva semestra i odvija se na MIT-u, a cilj mu je potaknuti živo, točno i neovisno pisanje o znanosti i tehnologiji. Stipendisti će sudjelovati na seminarima, radionicama, savladati funkcioniranje digitalnih medija, odlaziti na praksu i slično. Stipendija iznosi 70.000 dolara uz još neke prednosti. Više informacija možete pronaći ovdje.

Nagrada za Data Journalism (rok: 7. travnja 2017.)

Nagradu za Data Journalism organizira Svjetska mreža urednika (Global Editors Network). Nagrada iznosi 1801 dolar i ove se godine dodjeljuje na svečanosti u Beču. Dosadašnji su dobitnici BuzzFeed, Quartz, The New York Times, The Guardian, ProPublica i La Nación te manji izdavači kao Ojo Publico, Civio Foundation i Convoca. Više informacija možete pronaći ovdje.

Balkanvibe.com nagrade za novinare (rok: 31. siječnja 2017.)

Kategorije su fotografija, video i fotografija snimljena dronom. Natječaj se odnosi na novinare zapadnobalkanske regije, to jest iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije da se jave. Nagrade su 500, 250 i 100 eura. Više informacija možete pronaći ovdje.

Stipendija Milena Jesenská Fellowship za otvorenu Europu (rok: 6. veljače 2017.)

Za stopendiju za istraživanje u Austriji mogu se prijaviti novinari iz zemalja članica EU kao i iz Turske, Gruzije, Armenije i Azerbajdžana. Ta stipendija, čiji je sponzor Institut za humanističke znanosti (IWM, Njemačka) omogućuje novinarima koji pišu o kulturi ili o društvenim temama važnim za Europu da neko vrijeme provedu izvan svojih redakcija istražujući. Stipendija iznosi 7500 eura a stipendist tri mjeseca provodi na IWM-u u Beču. Moguće je dobiti i dodatnih 1900 eura za putovanja u cilju istraživanja. Kandidati trebaju imati nekoliko godina iskustva u tiskanom, elektroničkom ili online novinarstvu. Više informacija možete pronaći ovdje.

Poduka o izvještavanju o ekonomskim i političkim temama Zaklade Thomson Reuters (rok: 13. veljače 2017.)

Besplatni tečaj mogu pohađati novinari s najmanje dvije godine iskustva. Program uključuje desetodnevni trening od 23. travnja do 5. svibnja 2017. u Londonu i od 3. do 16. rujna 2017. u Berlinu. Kandidati moraju biti državljani Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Turske. Putovanje, smještaj i troškovi života bit će podmireni. Više informacija možete pronaći ovdje.

Stipendije za izvještavanje o ekonomiji - McGraw centar za poslovno novinarstvo (rok - 31. svibnja 2017.)