Aktualno

Aktualno - vijesti

EFJ organizira webinar o potporama za prekogranično, lokalno istraživačko novinarstvo

Europska federacija novinara (EFJ) organizira webinar o potporama za prekogranično, lokalno istraživačko novinarstvo, odnosno o projektu "Cross-border Local". Četiri europske organizacije udružile su se kako bi ojačale prekogranično, lokalno istraživačko novinarstvo. Uz financijsku potporu Europske komisije (Kreativna Europa), Transitions (Češka), SSE Riga Center for Media Studies (Latvija), Europska federacija novinara (Belgija) i Journalismfund.eu (Belgija) pokreću višestruki program vrijedan 1,3 milijuna eura koji će utjecati na razvoj novinarske profesije u Europi.

17.10.2022.

HND: Osuđujemo degutantni ispad Steve Culeja i očekujemo od nadležnih da reagiraju na ovakav nedopustiv govor

Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje degutantan ispad Steve Culeja, predsjednika Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a, koji je novinaru portala Index.hr Gordanu Duhačeku poručio “Najrađe bih da tebe siluju i da ne odgovaraju”, rekao je kroz smijeh, navodi Index i još dodao “Napiši ti to”.

15.10.2022.

EUROPSKO SLAPP-NATJECANJE: HND nominirao suca Zvonka Vrbana

CASE – koalicija nevladinih organizacija iz cijele Europe ujedinjenih u prepoznavanju prijetnje koju za javne promatrače predstavljaju Strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP’s) i ove godine nagrađuje "najbolje" slappere u Europi. Dok je prošle godine u svojoj kategoriji nagradu odnio HRT zbog baražnih tužbi prema svakome tko se usudi kritizirati, ove je godine, u kategoriji "Bully Lawyer(s) of the Year" Hrvatsko novinarsko društvo nominiralo suca Zvonka Vrbana. 

13.10.2022.

Natječaj za dodjelu nagrade „Marko Polo - slavni putopisac“ za 2022. godinu

Hrvatska udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu u suradnji sa Zborom turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva raspisuje natječaj za nagrade „Marko Polo- slavni putopisac“ za 2022. godinu.

11.10.2022.

Hinin skup o održivosti: Nužna jača suradnja medija, poslovnog i političkog svijeta

Za održiviji svijet potrebna je bolja suradnja medija, politika i realnog sektora, zaključak je konferencije posvećene održivom razvoju na Mediteranu koju je Hina u utorak organizirala u Dubrovniku. Hina je u Dubrovniku organizirala skup AMAN-a, Saveza mediteranskih novinskih agencija, čiji je cilj promicanje održivosti, društveno odgovornog poslovanja i zaštite okoliša, s naglaskom na Sredozemlje. 

11.10.2022.

Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu zbog prijetnji novinaru Zadarskog lista

Općinsko državno odvjetništvo podignulo je 6. listopada pred Općinskim sudom u Zadru optužnicu protiv okrivljenika Marka Lisice zbog kaznenog djela prijetnje koju je uputio novinaru Zadarskog lista Toniju Periniću zbog obavljanja novinarskog posla. Perinić je pisao o slučaju turističkih prevara iznajmljivačice u Privlaci, nakon čega je navedeni apartman zapečaćen.

10.10.2022.

Akcija HND-a i SNH protiv izručenja Assangea – Za solidarnsot novinara, slobodu Assangea i za točno i istinito novinarstvo

-Danas Assange, a sutra bilo tko od nas, kako u Hrvatskoj, tako i u cijelom svijetu. Ovo je udar na temelje novinarstva, ovo je udar na slobodu izričaja i borbu za istinu, kazao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko na skupu ispred Novinarskog doma na kojem su  kroz simboličku akciju Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) protestirali i suprotstavili se izručenju osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea.

08.10.2022.

Pučka pravobraniteljica: U ispitivanje okolnosti smrti Vladimira Matijanića potrebno je uključiti dodatne izvore i okolnosti

U ispitivanje okolnosti smrti Vladimira Matijanića potrebno je uključiti dodatne izvore i okolnosti, poručili su danas iz ureda pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter. U objavljenom priopćenju ističu da je Matijanićev slučaj značajan za širu javnost jer uz brojna otvorena pitanja vezana uz konkretni slučaj, ukazuje na šire probleme u sustavu zdravstvene zaštite i potrebu poboljšanja.

08.10.2022.

Novinarka Melisa Skender nova glavna tajnica HND-a

Nova glavna tajnica Hrvatskog novinarskog društva je novinarka Melisa Skender, odlučio je Središnji odbor HND-a na sjednici 4. listopada nakon provedenog javnog natječaja. Kolegici Skender četverogodišnji mandat počinje 2. studenog 2022.

06.10.2022.

HND premijeru Plenkoviću predao zahtjev za smjenom Beroša i nezavisnom istragom smrti Vladimira Matijanića

Hrvatsko novinarsko društvo poslalo je u petak premijeru Andreju Plenkoviću peticiju koju je potpisalo 4695 građanki i građana koji su podržali zahtjev HND-a za nezavisnom istragom okolnosti smrti Vladimira Matijanića, novinara portala Index.hr, i smjenom ministra zdravstva Vilija Beroša. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u obraćanju premijeru Plenkoviću naglašava kako se ministar Beroš od prvog dana slučaja ponio krajnje neprofesionalno zataškavajući ga.

03.10.2022.