Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Steinmeier pozdravlja produženje mandata Dunji Mijatović, predstavnici OSCE-a za slobodu medija

OSCE-ov predsjednik Ureda u Berlinu i njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier pozdravlja odluku Vijeća OSCE-a da produži mandat Dunji Mijatović, predstavnici OSCE-a za slobodu medija, za još godinu dana.

25.03.2016.

BH novinari: Prosvjed povodom uhićenja Florence Hartmann

"Šokirani viiješću o hapšenju gospođe Florence Hartmann, izražavamo snažno negodovanje i prosvjed protiv ove sramotne odluke sigurnosnih službi Tribunala u Hagu", poručuju BH novinari zahtijevajući njeno hitno oslobađanje.

25.03.2016.

Novinarske udruge traže oslobađanje turskih novinara Dundara i Gula

Devet organizacija za slobodu medija pozvalo je Tursku da odbaci sve optužbe protiv dvojice novinara uoči početka suđenja za terorizam i špijunažu.

25.03.2016.

EFJ: seksistički ispad Janeza Janše je primjer napada i zastrašivanja novinara

Europska federacija novinara osudila je seksistički ispad čelnika slovenske oporbe i bivšeg premijera Janeza Janše, koji je dvije novinarke javnog televizijskog servisa na svom Twitter računu nazvao "isluženim prostitutkama" javne televizijske kuće nakon njihova negativnog priloga o njegovoj stranci.

25.03.2016.

Kosovo: Premijer prijetio istraživačkom novinaru

Novinara je nazvao i izravno mu prijetio premijer Isa Mustafa nakon objave članka o premijerovom bratu koji je napustio zemlju i traži azil u EU. Novinar je prijetnje shvatio ozbiljno, a Udruženje profesionalnih novinara Kosova danas prosvjeduje

25.03.2016.

Jemen: peti medijski djelatnik ubijen 2016.

Bruxelles, 24. ožujka 2016. – Kamerman je ubijen u gradu Taizu 21. ožujka dok je snimao sukobe javlja jemenski sindikat novinara (YJS). Međunarodna federacija novinara (IFJ), koja predstavlja 600.000 novinara u svijetu, podržava zahtjev YJS-a da se počinitelj kazni najstrožom zakonom propisanom kaznom.

24.03.2016.

Istraživanje: medije u Srbiji vlast shvaća kao PR djelatnost

Sloboda medija jedno je od najugroženijih ljudskih prava u 2015. godini. Utjecaj vlasti na uređivačku politiku je velik, a povećan je i broj napada na novinare, piše u izvještaju Beogradskog centra za ljudska prava. Također se navodi da su prošle godine ljudska prava općenito bila ugroženija nego prijašnjih.

22.03.2016.

Guardian otpušta 250 ljudi

Suočen s rastućim gubicima, kao i mnogi drugi u novinarskoj industriji, Guardian traži način da se dovede do čvrste financijske osnove uz pomoć snižavanja troškova – uključujući i ''sječu'' stotine poslova. Izdavač iz Ujedinjenog Kraljevstva je najavio da će to u čitavoj kompaniji ''pomesti'' 250 ljudi, od toga 100 u uredništvu novina.

22.03.2016.

Pokrenuta javna rasprava o mehanizmima vezanim uz slobodu medija u arapskom svijetu

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pokrenula je otvoreno javno savjetovanje da bi saznala i približila različita stajališta strana zainteresiranih za posebne mehanizme slobode medija u arapskom svijetu.

21.03.2016.

Šef BBC-ja: "Nova upravljačka struktura imat će do sada neviđenu moć"

Vodstvo BBC-ja zabrinuto je zbog prijedloga novog modela upravljanja britanskim javnim medijskim servisom putem jedinstvenog odbora koji bi činilo 12-14 članova od kojih bi više od polovice birala Vlada. Glavni ravnatelj BBC-ja Tony Hall smatra kako će taj odbor, kao ni jedan prije njega, postaviti uredničke smjernice i imati do sada neviđenu moć. 

16.03.2016.